Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który określa tempo wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu danego produktu w odniesieniu do tego, jak poziom ten rośnie po zjedzeniu takiej samej porcji węglowodanów w postaci czystej glukozy. Indeks glikemiczny ma zatem za...
Centrum wiedzy
Artykuły
Dieta wegańska – co to? Co jeść i czy jest zdrowa? Jak zastąpić mięso w diecie wegańskiej?
Dieta wegańska jest jednym z tych sposobów żywienia, które biją rekordy popularności w ostatnich latach. Ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego rezygnują dziś nie tylko osoby, którym bliskie są kwestie środowiskowe i etyczne, ale także sportowcy i ci, którzy...
Dieta wegetariańska – na czym polega, co jeść i czy jest zdrowa? Jak zacząć dietę wege?
Uważa się, że co dziesiąty Polak rezygnuje dziś ze spożywania mięsa, natomiast około 6% naszego społeczeństwa stosuje dietę wegańską. O czym to świadczy? Polacy są coraz bardziej zdają sobie sprawę z tego, jaki wpływ ma spożywanie mięsa na dobro planety, a także na...
Post przerywany (Intermittent Fasting) – czy to bezpieczny sposób na schudnięcie? Wszystko, co powinieneś wiedzieć!
Dieta przerywana (Intermittent Fasting), nazywana również okresową głodówką, to sposób żywienia, który cieszy się ostatnio dużym zainteresowaniem wśród miłośników zdrowego stylu życia. Wynika to głównie z wielu doniesień na temat skuteczności tej diety w redukcji masy...
Dieta redukcyjna – co jeść? Jak ułożyć dietę redukcyjną i jakie produkty spożywać?
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez brytyjskich naukowców, odchudzanie zabiera nam średnio 31 lat życia. Niestety, w większości przypadków i tak wciąż mamy zastrzeżenia co do własnego wyglądu. Musimy jednak pamiętać o tym, że żadna dieta nie zapewni nam...
Ashwagandha – co to jest, jak działa i jak stosować? Właściwości ashwagandhy
Budzisz się rano i już czujesz, że brak Ci energii, by wstać z łóżka? Masz wrażenie, że codzienne obowiązki i praca Cię przerastają, a wieczorem nie jesteś w stanie spokojnie zasnąć? To idealny moment na to, byś poznał właściwości ashwagandhy – wyjątkowej rośliny,...
Dieta fleksitariańska – co to? Jadłospis, przepisy i efekty diety
Dieta fleksitariańska to elastyczny sposób odżywiania, który łączy elementy diety wegetariańskiej z okazjonalnym spożyciem mięsa, ryb i owoców morza. Charakteryzuje się wysokim udziałem produktów roślinnych, takich jak warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe i...
Co jeść na kolację, aby schudnąć? Co jeść na kolację przy redukcji i przy wysokim cukrze?
Znane powiedzenie mówi, by śniadanie jeść jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak. Jest w tym stwierdzeniu wiele prawdy, ponieważ kolacja w przypadku osób pilnujących bilansu kalorycznego powinna być lekka, a zarazem bogata w składniki zapobiegające nagłym...
Produkty bogate w białko – co ma dużo białka? Produkty zwierzęce i roślinne bogate w białko
Białko jest jednym z podstawowych składników odżywczych, który jest niezbędny naszemu organizmowi nie tylko do prawidłowego rozwoju mięśni, ale także do zachowania jego wysokiej odporności oraz zdolności do regeneracji. Umiejętne skomponowanie diety, która zawiera...
Produkty bogate w żelazo – w czym jest żelazo? Żelazo dla dzieci, dla niemowląt, dla kobiet w ciąży
Niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza to problem, z którym zmaga się dziś około 5% populacji, z czego aż 20% stanowią kobiety miesiączkujące, a 30-40% to dzieci mieszkające w krajach rozwiniętych. Uważasz, że ten problem Cię nie dotyczy? Sprawdź, jak rozpoznać...