Choroba Hashimoto – dieta. Jakie są produkty dozwolone i jadłospis?

Hashimoto to podstępna choroba, która przyjmuje wiele twarzy. Zakłada się, że Polsce cierpi na nią ponad 1,2 milionów osób, z czego największy odsetek stanowią kobiety w wieku 30-50 lat. Jedną z najważniejszych kwestii w leczeniu autoimmunologicznego zapalenia tarczycy jest prawidłowa dieta i styl życia w chorobie Hashimoto. Jakie produkty są dozwolone w diecie przy Hashimoto, a jakich nie wolno jeść?

Dieta w Hashimoto – czym jest autoimmunologiczne zapalenie tarczycy?

Choroba Hashimoto to schorzenie o podłożu autoimmunologicznym, które związane jest z zaburzoną pracą układu odpornościowego. W wyniku stanu zapalnego tarczycy organizm chorego zaczyna atakować i niszczyć własne tkanki. Komórki układu odpornościowego rozpoznają wówczas komórki tarczycy jako niebezpieczne i doprowadzają do stopniowego uszkodzenia gruczołu tarczycowego. Niestety, nie jesteśmy w stanie określić, jaki czynnik zapoczątkowuje ten proces, w związku z czym nie możemy przewidzieć, kiedy choroba Hashimoto zacznie niszczyć tarczycę.

Początkowo choroba Hashimoto może przebiegać zupełnie bezobjawowo. Z czasem pacjenci zaczynają się skarżyć na takie objawy jak:

  • suchość skóry;
  • nadmierne wypadanie włosów;
  • uczucie zimna (głównie dłoni i stóp);
  • przewlekłe uczucie zmęczenia;
  • obniżenie nastroju;
  • nagły wzrost masy ciała.



Jaka dieta przy Hashimoto jest najlepsza?

Celem leczenia choroby Hashimoto jest niwelowanie skutków niedoczynności tarczycy poprzez suplementację lewotyroksyny, czyli syntetycznego hormonu tarczycy. Oprócz terapii farmakologicznej ważna jest również odpowiednia dieta w chorobie Hashimoto, która pozwala na uzupełnienie niezbędnych składników pokarmowych w organizmie. Taka dieta powinna być pełnowartościowa i zbilansowana, tak, by:

  • wspierać prawidłowe funkcjonowanie tarczycy;
  • hamować rozwój stanu zapalnego w gruczole tarczycy;
  • wspomagać leczenie farmakologiczne;
  • zapobiec rozwojowi zaburzeń metabolicznych, takich jak np. cukrzyca, osteoporoza czy też insulinooporność;
  • ograniczyć ryzyko rozwoju innych chorób autoimmunologicznych.

W diecie dla osób z Hashimoto ważne jest, by jeść nieduże porcje, ale za to częściej – najlepiej, by było to 4-5 posiłków spożywanych w ciągu dnia. Istotne jest również, by unikać restrykcyjnych diet i głodówek, ponieważ tarczyca potrzebuje nie tylko regularności, ale także dostarczenia wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Dieta dla osób z Hashimoto – produkty dozwolone i zakazane

Codzienny jadłospis w diecie Hashimoto powinien obejmować przede wszystkim składniki bogate w błonnik, takie jak śliwki, banany, marchew, które regulują perystaltykę jelit, wspierają prawidłowy przebieg procesów trawiennych i pomagają pozbyć się złogów z układu pokarmowego. W przepisach dla diety Hashimoto nie powinno zabraknąć również takich produktów jak:

  • mięso;
  • jajka;
  • wątróbka, szpinak i wołowina, które są cennym źródłem żelaza;
  • orzechy brazylijskie, które są szczególnie zalecane osobom z niedoborem selenu;
  • ryby, które pomagają wyrównać deficyt jodu – często spotykany w przypadku osób z zaburzeniami pracy tarczycy.

Czego natomiast nie wolno jeść w diecie Hashimoto? Wielu pacjentów z Hashimoto zmaga się z różnego rodzaju nietolerancjami pokarmowymi, co wymusza na nich ograniczenie spożycia laktozy lub glutenu. Co więcej, zbilansowana dieta przy Hashimoto wymaga także z rezygnacji z produktów prozapalnych, czyli cukru, syropu glukozowego oraz wysoko przetworzonych produktów spożywczych.