Niejednokrotnie zapewne słyszeliśmy stwierdzenie, że cukier to cichy zabójca, który spożywany w nadmiarze może stopniowo wyniszczać cały organizm, prowadząc do nieodwracalnych zmian w strukturze narządów, tkanek oraz komórek. Niestety, cukier jest dodawany dziś do wielu produktów spożywczych – i to nie tylko słodyczy. Czy istnieje sposób, by móc się przed tym uchronić? Czym zastąpić cukier w codziennej diecie i jakie są najzdrowsze, naturalne zamienniki cukru?
Czym zastąpić cukier i dlaczego stosowanie zamienników cukru jest tak ważne?
Słodki smak to pierwszy smak, z jakim stykamy się po urodzeniu. Nic więc dziwnego, że każdemu z nas kojarzy się z przyjemnością, błogością i nagrodą. Niestety, im jesteśmy starsi, tym coraz mocniej przekonujemy się, że smak to jedyna korzyść wynikająca ze spożywania produktów bogatych w cukier. Musimy bowiem pamiętać, że takie produkty nie wpływają korzystnie ani na nasze zdrowie, ani na sylwetkę. O ile same węglowodany złożone są potrzebne w naszej codziennej diecie (dodają nam energii do działania, regulują procesy trawienne i stanowią materiał zapasowy w organizmie), o tyle cukry proste zaburzają funkcjonowanie całego organizmu i prowadzą m.in. do:
- zwiększenia masy ciała, a w konsekwencji także do nadwagi i otyłości;
- zaburzenia pracy układu trawiennego;
- zaburzenia funkcjonowania układu hormonalnego;
- rozwoju zaburzeń metabolicznych, m.in. insulinooporności i cukrzycy typu II;
- pogorszenia wyglądu skóry (m.in. powstania cellulitu wodnego);
- uszkodzeń szkliwa i zwiększenia ryzyka próchnicy.
W związku z tym, chcąc kierować się zasadami zdrowego stylu życia, warto rozważyć zastąpienie cukru jego zdrowszymi zamiennikami. Takie produkty są niskokaloryczne (a czasami nawet bezkaloryczne), dostarczają niewielkiej ilości energii, a przy tym pozwalają na uzyskanie słodkiego smaku w produktach spożywczych.
Zamienniki cukru – rodzaje
Substancje słodzące, które mogą pełnić funkcję zamiennika cukru, można podzielić na:
- naturalne zamienniki cukru, w tym m.in. fruktoza, glikozydy stewiolowe i taumatyny;
- półsyntetyczne substancje słodzące, do których zalicza się poliole, czyli sorbitol, ksylitol i erytrol;
- syntetyczne substancje intensywnie słodzące, czyli acesulfam K, aspartam, cyklaminian, sukraloza.
Najlepsze zamienniki cukru – co warto wybrać?
Zamienniki cukru w postaci słodzików to substancje, które w ostatnim czasie wzbudzają wiele kontrowersji. Widać to przede wszystkim na przykładzie takich substancji jak aspartam i acesulfam K, które uważane były za potencjalnie szkodliwe i przyczyniające się do zwiększenia ryzyka rozwoju chorób tarczycy i nowotworów. Na podstawie wielu badań i zaleceń Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) mamy jednak pewność, że słodziki są bezpieczne do spożycia. Ważne jest jednak, by nie przekraczać dopuszczalnego dziennego ich spożycia.
Jaki jest zatem najzdrowszy zamiennik cukru? Do tej grupy z pewnością należy:
- ksylitol, czyli cukier pozyskiwany z kory brzozy, który zawiera o 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier i ma niski indeks glikemiczny (IG=8);
- erytrol – zamiennik cukru również należący do grupy półsyntetycznych substancji słodzących, który występuje w niektórych owocach i pyłkach kwiatowych. Z wyglądu przypomina biały cukier, ale jest mniej słodki. Jest on zdrowym zamiennikiem cukru dla diabetyków i osób na diecie redukcyjnej, ponieważ nie podnosi poziomu glukozy we krwi, posiada mało kalorii (100 g=20 kcal), a jego indeks glikemiczny wynosi 9.
Czujesz, że trudno jest rozstać Ci się ze słodkim smakiem potraw, ale nie do końca wiesz, w jaki sposób korzystać z zamienników cukru? Wypróbuj nasze diety dostępne w Rukola Catering! W naszych posiłkach znajdziesz wyłącznie niskokaloryczne zamienniki cukru, które uzupełniają smak potraw i wpłyną korzystnie na Twoje zdrowie.