Skorzystaj z rabatu -14% i ciesz się swoją dietą. Kod RUK14
a

Jaka dieta dla sportowca? Co jeść i ile kcal spożywać dziennie?

Niezależnie od rodzaju uprawianej aktywności fizycznej kluczem do sukcesu każdego sportowca jest nieustanna poprawa jego siły, umiejętności oraz wytrzymałości. By mogło tak się stać, musi on jednak uzbroić się w cierpliwość, regularnie ćwiczyć i… zadbać o odpowiednią dietę, która zapewni wystarczą ilość kalorii, witamin oraz niezbędnych składników odżywczych. Jaka dieta dla sportowca będzie zatem najlepsza i co należy jeść przy dużym wysiłku fizycznym?

Zapotrzebowanie kaloryczne a dieta dla sportowca

Wiele osób zastanawia się, jaka jest idealna dieta dla sportowca. Okazuje się jednak, że nie jesteśmy w stanie jednoznacznie tego określić, ponieważ każda osoba uprawiająca sport może potrzebować zupełnie inną ilość określonych składników odżywczych. Schemat żywieniowy dla danej osoby powinien uwzględniać przede wszystkim:

  • rodzaj sportu;
  • ogólną kondycję i wiek sportowca;
  • częstotliwość treningów i czas ich trwania;
  • zapotrzebowanie kaloryczne.

Zwłaszcza ten ostatni czynnik powinien mieć dla nas duże znaczenie. Ile kcal ma mieć dieta sportowca? Przyjmuje się, że dzienna kaloryczność posiłków u osób aktywnych fizycznie powinna być większa od normalnej diety o około 500 kcal. Wynika to z tego, że w trakcie treningu sportowcy zużywają więcej energii i stopniowo tracą masę ciała, dlatego też ich organizm potrzebuje odpowiedniej rekompensaty w postaci zwiększonej kaloryczności posiłków. W związku z tym diety dla sportowców zaczynają się zazwyczaj od około 2 500-3 000 kcal, czego przykładem jest nasza dieta Sport w Rukola Catering, uwzględniająca 3 warianty kaloryczności: 3 000 kcal, 3 500 kcal i 4 000 kcal.

Dieta dla sportowca – co jeść?

Podstawą diety dla sportowca powinny być węglowodany stanowiące kluczowe źródło energii dla jego organizmu. Białko pełni w ich przypadku głównie materiał energetyczny i budulcowy, natomiast tłuszcze dostarczają dodatkową dawkę energii do organizmu. Zakłada się, że udział białka i tłuszczów w diecie dla sportowca nie powinien być większy niż udział węglowodanów.

Na jakich produktach powinna więc bazować dieta dla sportowca? W codziennym menu osoby aktywnej fizycznie nie może zabraknąć:

  • węglowodany: najlepiej, by były to węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym, które znajdziemy m.in. w produktach pełnoziarnistych, większości warzyw i niektórych owocach, np. morelach, śliwkach i brzoskwiniach;
  • białko: warto, by pochodziło ono z różnych źródeł, niezależnie od tego, czy będą to produkty pochodzenia zwierzęcego, czy też roślinnego. W przypadku tych pierwszych warto spożywać chude mięso, mleko, twaróg oraz jajka, natomiast wegetarianie i weganie mogą korzystać z roślin strączkowych, kasz oraz produktów pełnoziarnistych;
  • tłuszcze: sportowcy powinni sięgać wyłącznie po zdrowe tłuszcze, które są bogate w kwasy omega-3, w tym m.in. po oleje roślinne, oliwę z oliwek oraz awokado.

Co jeść przy dużym wysiłku fizycznym?

Sportowcy, zwłaszcza ci, których organizm jest narażony na duży wysiłek fizyczny, powinni pamiętać o tym, by ich dieta uwzględniała niezbędne witaminy oraz minerały. Zwiększona aktywność fizyczna często wiąże się z wystąpieniem niedoborów poszczególnych składników, co może skutkować takimi dolegliwościami jak np. senność, osłabienie, brak energii czy też obniżona wydolność organizmu.

Z tego powodu przy dużym wysiłku fizycznym zaleca się zwiększenie spożycia produktów będących źródłem witamin A, C i E, jak również tych z grupy B. Co więcej, dieta dla sportowca powinna uwzględniać odpowiednie ilości minerałów, takich jak żelazo, miedź, cynk, wapń, potas i magnez, które sportowcy często tracą podczas treningu wraz z potem.