Skorzystaj z rabatu -14% i ciesz się swoją dietą. Kod RUK14
a

Dieta w ciąży – co jeść w ciąży? Zdrowa dieta dla przyszłych mam

Ciąża to wyjątkowy czas w życiu każdej kobiety, w której organizmie zachodzi wiele zmian. Ciało przyszłej mamy zmienia swój wygląd, a wahania hormonów mocno wpływają na jej samopoczucie. Należy również pamiętać, że w ciąży zmieniają się potrzeby żywieniowe kobiety, która wraz z codzienną dietą powinna dostarczać swojemu dziecku wszystko to, czego potrzebuje do prawidłowego rozwoju. Na czym polega zdrowa dieta w ciąży, jakie produkty powinna uwzględniać, a czego nie można jeść w ciąży?

Jaka dieta w ciąży jest najlepsza?

Odpowiedź na to pytanie może wydawać się zaskakująca, ponieważ w rzeczywistości nie istnieje żadna specjalna dieta dla kobiet w ciąży. Nie oznacza to jednak, że kobieta spodziewająca się dziecka może oddawać się dietetycznej rozpuście przez najbliższe 9 miesięcy. Dieta w ciąży powinna być przede wszystkim zdrowa i bogata w te składniki odżywcze, które będą miały wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Z tego powodu codzienna dieta kobiety w ciąży powinna być urozmaicona i właściwie zbilansowana, tak, by dziecko czerpało z niej wszystko to, co najlepsze. Przykładem tego jest dieta Mama w Rukola Catering.

Dieta w ciąży – co jeść, a czego unikać?

Jadłospis diety w ciąży powinien bazować na zdrowych i świeżych produktach spożywczych, takich jak m.in.:

  • jajka, które są źródłem witaminy A i B12, białka oraz żelaza;
  • nabiał, w tym głównie jogurty, które dostarczają organizmowi pożytecznych bakterii probiotycznych;
  • ryby morskie, które zawierają witaminę D, witaminy z grupy B, jak również żelazo i kwasy omega;
  • szpinak – ze względu na fakt, że u kobiet w ciąży często stwierdza się obniżony poziom żelaza, dieta w ciąży powinna uwzględniać produkty będące jego źródłem, czego przykładem jest właśnie szpinak;
  • mięso drobiowe, które zawiera białko zwierzęce, żelazo, magnez, cynk i potas;
  • świeże owoce i warzywa;
  • ciemne pieczywo, które jest źródłem błonnika usprawniającego trawienie i zapobiegającego zaparciom w ciąży;
  • świeże soki, które także dostarczają wielu witamin i minerałów.

Powyższa lista to tylko część produktów, które powinien uwzględniać jadłospis diety w ciąży. Tak naprawdę dieta w ciąży może obejmować większość produktów, jednak z zachowaniem odpowiedniej podaży kluczowych składników odżywczych. Wśród produktów zakazanych, których powinna unikać przyszła mama, wymienia się z kolei:

  • surowe mięso, nabiał (w tym m.in. sery pleśniowe), jaja i ryby, które mogą zawierać drobnoustroje wywołujące toksoplazmozę lub listeriozę;
  • alkohol, który nawet w niewielkich ilościach może spowodować poważne zaburzenia rozwoju dziecka;
  • izomery trans kwasów tłuszczowych, które są obecne głównie w wysoko przetworzonej żywności. Składniki te mogą przenikać barierę łożyskową, przyczyniając się w ten sposób do rozwoju zaburzeń płodu oraz stanu przedrzucawkowego.

Dieta w poszczególnych trymestrach ciąży

Zdrowa dieta w ciąży jest ważna już od pierwszych dni jej trwania. I chociaż zalecenia dotyczące diety w poszczególnych trymestrach ciąży nie ulegają większym zmianom, to zmienia się jednak zapotrzebowanie energetyczne przyszłej mamy. Zgodnie z obowiązującymi wytycznymi kobieta spodziewająca się dziecka powinna stopniowo zwiększać ilość spożywanych kalorii w codziennej diecie, pamiętając jednak o tym, by „nie jeść za dwoje”. W praktyce oznacza to, że:

  • dieta w pierwszym trymestrze ciąży powinna mieć kaloryczność zbliżoną do tej stosowanej przed ciążą;
  • dieta w 2 trymestrze ciąży wzrasta o około 360 kcal, co przekłada się np. na 300 ml koktajlu truskawkowego;
  • dieta w 3 trymestrze ciąży charakteryzuje się kalorycznością zwiększoną o 475 kcal, co jest równoznaczne np. 3 kromkom pieczywa pełnoziarnistego z awokado, chudym serem twarogowym i posiekanymi migdałami.