Pewnie masz w swojej pamięci takie dni, kiedy Twój brzuch potrafił umiejętnie wywrócić dzień do góry nogami. Układ pokarmowy to system wrażliwy na dietę, emocje i całokształt trybu życia.
Lekki stres i biegasz do toalety? Siedzisz cały dzień przy biurku, Twoja perystaltyka zwalnia, a zaparcia towarzyszą Ci coraz częściej? Życie tego układu wraz z bogactwem bakterii w środku wpływa na cały Twój organizm, a gdy coś wytrąci je z równowagi potrafią skutecznie utrudnić Twoje własne.
Co warto dołączyć do swojej codziennej, zdrowej diety, głębokiego snu i codziennej aktywności fizycznej? Błonnik!
Pokochaj swoje wnętrze – mikroby lubią uwagę
Nasze jelita są wyposażone w 300-1000 gatunków bakterii, które karmisz swoją dietą. Co lubią bakterie? To, co dla Ciebie nie stanowi żadnego źródła energii, czyli błonnik. Błonnik to ta frakcja węglowodanowa, której nie trawisz, ale to nie znaczy, że jest bezużyteczna. Karmisz bakterie, a one zarządzają światem przetwarzania Twojej diety na energię, witaminy i składniki mineralne.
W jelicie grubym następują procesy fermentacji, wchłaniania wody, składników mineralnych i formowania mas kałowych. Może zabrzmi to trywialnie, ale wokół tego skupia się ludzkie życie – jeść, przetwarzać na energię, usuwać resztki, a w międzyczasie zmieniać i zdobywać świat. Organizm potrafi wybitnie mocno cierpieć, kiedy ten system się zawiesza. Męczą go wzdęcia, nadmierne gazy, biegunki i zaparcia, a nawet wszystko na raz. Kolejnym następstwem potrafią być choroby tj. zespół jelita drażliwego.
Niczym szwajcarski zegarek – perystaltyczna karuzela
Od strony fizjologicznej wiemy już sporo o zdrowej perystaltyce. Po spożyciu pokarmu następują skurcze segmentacyjne oraz skurcze perystaltyczne. Natomiast w okresie między posiłkami (głodu) do akcji wkracza MMC, czyli wędrujący kompleks mioelektryczny, który sprząta niczym odkurzacz niestrawione resztki pokarmów. Jedzenie między posiłkami zatrzymuje Twoje MMC i może to narobić niemałych kłopotów związanych z wzdęciami i zaparciami.
Co pobudzą Twoją perystaltykę? Błonnik w posiłkach, przerwy między posiłkami dla Twojego MMC oraz właściwa higiena żywienia, czyli Twój spokój przy jedzeniu, Twoje wysypianie i przede wszystkim regularne posiłki. Masy pokarmowe przesuwają się z pomocą błonnika, który delikatnie pobudza pracę jelit i przy okazji karmi Twoje bakterie. Gdy one współpracują z Tobą świat jest naprawdę piękny!
Błonnik, co warto wiedzieć
Zbawienne dla ludzkości włókno pokarmowe dzielimy na dwa rodzaje:
A) błonnik nierozpuszczalny, który mechanicznie drażni śluzówkę jelita, zwiększa masy kałowe, pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, zwiększa sytość pokarmów, przeciwdziała zaparciom. Znajdziesz go np. w otrębach, kaszach, pełnoziarnistym pieczywie czy skórkach owoców i warzyw.
B) błonnik rozpuszczalny, który częściowo jest trawiony przez bakterie jelitowe, wskutek czego tworzy się pewien rodzaju śluzu, a dzięki niemu masy kałowe zostają rozluźnione. Ten mechanizm znajduje zastosowanie przy terapii zaparć. Błonnik rozpuszczalny spowalnia tempo trawienia i wchłaniania węglowodanów, co daje nam powolny wzrost poziomu glukozy we krwi i nie naraża Twojego układu nerwowego na niepokojące spadki energetyczne. Ogranicza również wchłanianie trójglicerydów. Jego źródła to np. siemię lniane, błonnik akacjowy, inulina, płatki owsiane.
Jelita i nie tylko
Spożycie błonnika wpływa na wiele procesów. Badania wskazują na jego pozytywny wpływ na regulację ciśnienia tętniczego, obniżenie glukozy na czczo i poziomu trójglicerydów. Zwiększone spożycie błonnika pokarmowego, pozwala na dłuższe uczucie sytości, a tym samym daje Tobie mniejszą ochotęna spontaniczne zjadanie przekąsek między posiłkami. Wyniki wielu badań sugerują, że stosowanie błonnika np. z akacji może być bezpiecznym i korzystnym dodatkiem w terapii osób z zespołem metabolicznym lub z ryzykiem zespołu metabolicznego.
Jeśli Twój brzuch męczą zaparcia, wzdęcia warto rozważyć wprowadzenie dodatkowej porcji błonnika rozpuszczalnego np. myPAC błonnik. Pamiętaj jednak, że jeśli Twoje objawy utrzymują się dłużej, warto skonsultować się z lekarzem.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Aron Pharma.
MGR PAULINA ANDRZEJEWSKA
SPECJALISTA DS. ŻYWIENIA I SUPLEMENTÓW DIETY
Dieta, sen, ruch i celowana suplementacja to zdecydowanie Twój przepis na zdrowszą zimę.
Wit C, D3, kwasy omega 3, bakterie probiotyczne i polifenole znajdziesz w saszetce Odporność, którą możesz dołączyć do swojego codziennego menu cateringu dietetycznego.