Koronawirus. Czy mogę zarazić się przez jedzenie?

Czy w obecnej sytuacji, zagrożenia epidemicznego, catering dietetyczny jest bezpieczny? Rozwiewamy wątpliwości.

Czy koronawirus może przenosić się w żywności?

Naukowcy na całym świecie obecnie „uczą się” wirusa SARS-CoV-2 i wywoływanej przez niego choroby COVID-19. Wielu rzeczy wciąż o nim nie wiemy. Nigdzie jednak nie stwierdzono ani jednego przypadku, który mógłby sugerować, że doszło do zakażenia poprzez jedzenie.

To co wiemy na pewno, to fakt, że SARS-CoV-2 przenosi się drogą kropelkową przez nos lub usta, gdy osoba zarażona kaszle, kicha lub po prostu wydycha powietrze. Wirus do rozprzestrzeniania potrzebuje żywego nosiciela, a żywność poprzez swój profil mikrobiologiczny nie zapewnia do tego korzystnych warunków. Profesor Benjamin Chapman, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności z uniwersytetu North Carolina w Stanach Zjednoczonych nazywa prawdopodobieństwo przenoszenia wirusa poprzez jedzenie „ekstremalnie niskim”.

W obecnej sytuacji, gdzie zagrożenie zakażenia się koronawirusem jest wysokie, racjonalnym wydaje się ograniczenie odwiedzin dużych sklepów, szczególnie supermarketów, gdzie narażeni jesteśmy na spotkanie z potencjalnymi nosicielami wirusa. W tym aspekcie oraz w świetle wiedzy na temat braku możliwości przetrwania wirusa w jedzeniu, korzystanie z cateringu dietetycznego daje większe bezpieczeństwo. Przy odbiorze zestawu ze szczelnie zamkniętymi pudełkami nie musisz nawet spotykać się z kurierem, który zostawia paczkę z jedzeniem pod Twoimi drzwiami.

Jakie środki zapobiegawcze podjęliśmy w miejscu produkcji?

Standardowo zawsze stosujemy system zarządzania bezpieczeństwem żywności obejmujący również zasady higieny. Natomiast w związku z pojawieniem się koronawirusa dodatkowo przeszkoliliśmy pracowników odnośnie zasad przenoszenia się wirusa i wprowadziliśmy wzmożoną kontrolę ich przestrzegania. Do stosowanych przez nas środków bezpieczeństwa należą:

bezpieczeństwo

  • Regularne i dokładne mycie rąk oraz stosowanie środków dezynfekujących.
  • Używanie rękawiczek oraz masek ochronnych.
  • Dokładne mycie i dezynfekcja powierzchni roboczych i urządzeń, klamek oraz powierzchni często dotykanych przez pracowników.
  • Ograniczenie kontaktu z dostawcami surowców.
  • Zakaz pojawiania się w pracy w przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów mogących wskazywać na zachorowanie na COVID-19 i natychmiastowe poinformowanie pracodawcy. W przypadku podejrzenia o kontakt z osobą chorą pracownik ma również obowiązek niezwłocznie nas o tym poinformować i poddać się przymusowej 14-dniowej kwarantannie.

W jaki sposób zabezpieczyliśmy proces dostawy?

  • Przeszkoliliśmy kurierów w zakresie zasad przenoszenia się wirusa.
  • Nakazaliśmy kurierom ograniczenie kontaktów z Klientami podczas dostawy.
  • Zaopatrzyliśmy kurierów w środki do dezynfekcji samochodów oraz wprowadziliśmy obowiązek używania rękawiczek ochronnych.
  • Nie dostarczamy zestawów cateringowych do szpitali oraz budynków objętych kwarantanną.

Bezpieczeństwo naszych klientów jest naszym największym priorytetem, tak jak najwyższa jakość naszych produktów. Rozważ catering dietetyczny jako bezpieczny sposób żywienia, szczególnie w tym wyjątkowym czasie.

ZAMÓW CATERING