Jakie produkty wzmocnią Twój układ pokarmowy i zapobiegną zaparciom?

Zaparcia to uciążliwa dolegliwość, która może spotkać nas w praktycznie każdym wieku. Niestety, wiele osób wciąż wychodzi z założenia, że przewlekłe problemy żołądkowe i jelitowe to efekt zbyt szybkiego tempa życia i narażenia na nadmierny stres. Tak jednak nie powinno być! Zaburzona praca układu pokarmowego to ważny sygnał ze strony organizmu, który informuje nas o konieczności zmiany diety lub przeprowadzenia dalszej diagnostyki. Jak radzić sobie z zaparciami – co jeść, a czego unikać? Zobacz, jak powinien wyglądać przykładowy jadłospis w diecie na wzdęcia i zaparcia.

Czym są zaparcia i skąd się biorą?

Szacuje się, że z problemem zaparć zmaga się nawet 1/3 populacji na całym świecie. Dolegliwość ta charakteryzuje się utrudnionym lub zbyt rzadkim oddawaniem stolca, któremu towarzyszy nieprzyjemne uczucie niepełnego wypróżnienia. Sam problem polega na zbyt długim zaleganiu treści pokarmowej w przewodzie pokarmowym lub problemach z usuwaniem twardego i bardziej zbitego stolca z jelit.

O zaparciach możemy mówić wtedy, gdy pacjent obserwuje u siebie mniej niż trzy pełne wypróżnienia w ciągu tygodnia. Zaburzona perystaltyka jelit może być spowodowana wieloma czynnikami, w tym przede wszystkim:

  • nieodpowiednim stylem życia – złymi nawykami żywieniowymi, słabym nawodnieniem organizmu i zbyt małą aktywnością fizyczną;
  • stresem, który przyczynia się do zmian w połączeniach neuronalnych i w konsekwencji również do problemów z wypróżnianiem;
  • chorobami takimi jak np. cukrzyca, niedoczynność tarczycy, endometrioza, hemoroidy, celiakia, zespół jelita wrażliwego oraz alergia na białko mleka krowiego;
  • ciążą;
  • działaniem wybranych leków.

Co jeść na zaparcia? Naturalne sposoby na zatwardzenie

Wbrew pozorom nie wszystkie problemy z zaparciami wymuszają konieczność wdrożenia specjalistycznego leczenia farmaceutycznego. W wielu sytuacjach w zupełności wystarczające mogą okazać się domowe sposoby na zaparcia, w tym głównie odpowiednie nawodnienie organizmu oraz specjalnie dobrana dieta. Ważne jest, by przy zaparciach i wzdęciach stosować tzw. dietę bogatoresztkową, czyli bazującą na produktach o dużej zawartości błonnika. Warto przy tym zaznaczyć, że błonnik nie jest specjalnym składnikiem produktów – to raczej resztki pożywienia, których nasz organizm nie jest w stanie strawić, a które poprawiają perystaltykę jelit.

Drugim elementem naturalnej walki z zaparciami powinna być aktywność fizyczna, która przyczyni się do przyspieszenia przemiany materii i trawienia. Dla wielu osób zbawienny może okazać się nawet półgodzinny spacer każdego dnia, który może przynieść sporą ulgę dla organizmu.

Jak jeszcze doraźnie radzić sobie z zaparciami? Oto kilka sprawdzonych metod, które wykorzystywane są od wieków:

  • suszone śliwki, namoczone uprzednio w wodzie;
  • koktajl z siemienia lnianego (1 łyżka siemienia zalana ½ szklanką wrzątku);
  • otręby (żytnie, owsiane lub jaglane) jako dodatek do sałatki lub jogurtu;
  • wypijanie co najmniej 1,5 l niegazowanej wody w ciągu dnia;
  • unikanie spożywania produktów działających zapierająco, w tym kakao, białego ryżu, potraw na bazie białej mąki oraz posiłków pozbawionych owoców i warzyw.
  • suplementacja magnezem.

Dieta na zaparcia – jadłospis i przepisy

Odpowiednio dobrana dieta na zaparcia to klucz do sukcesu w pozbyciu się niechcianego problemu. Ważne jest zatem, by zadbać o odpowiedni jadłospis diety na zaparcia, który powinien bazować na takich produktach jak:

  • pieczywo pełnoziarniste;
  • dziki ryż;
  • jogurty z dużą ilością zdrowych bakterii;
  • siemię lniane;
  • chude mięso;
  • duże ilości warzyw;
  • jajka.

Przykładem dobrze zbilansowanej diety na zaparcia jest nasza dieta Niski Gluten, która wyklucza spożycie glutenu. Wśród przepisów, które znajdziemy w takim schemacie żywienia, wymienić można:

  • śniadanie: muffiny śniadaniowe ze szpinakiem i sałatka z kiełkami;
  • drugie śniadanie: zielony krem ze szczypiorkiem;
  • obiad: wołowina w stylu azjatyckim z makaronem sojowym;
  • podwieczorek: truskawkowy koktajl z mango;

kolacja: sałatka z kaszą gryczaną, bobem i bakłażanem.