Zaparcia to uciążliwa dolegliwość, która może spotkać nas w praktycznie każdym wieku. Niestety, wiele osób wciąż wychodzi z założenia, że przewlekłe problemy żołądkowe i jelitowe to efekt zbyt szybkiego tempa życia i narażenia na nadmierny stres. Tak jednak nie powinno być! Zaburzona praca układu pokarmowego to ważny sygnał ze strony organizmu, który informuje nas o konieczności zmiany diety lub przeprowadzenia dalszej diagnostyki. Jak radzić sobie z zaparciami – co jeść, a czego unikać? Zobacz, jak powinien wyglądać przykładowy jadłospis w diecie na wzdęcia i zaparcia.
Szacuje się, że z problemem zaparć zmaga się nawet 1/3 populacji na całym świecie. Dolegliwość ta charakteryzuje się utrudnionym lub zbyt rzadkim oddawaniem stolca, któremu towarzyszy nieprzyjemne uczucie niepełnego wypróżnienia. Sam problem polega na zbyt długim zaleganiu treści pokarmowej w przewodzie pokarmowym lub problemach z usuwaniem twardego i bardziej zbitego stolca z jelit.
O zaparciach możemy mówić wtedy, gdy pacjent obserwuje u siebie mniej niż trzy pełne wypróżnienia w ciągu tygodnia. Zaburzona perystaltyka jelit może być spowodowana wieloma czynnikami, w tym przede wszystkim:
Wbrew pozorom nie wszystkie problemy z zaparciami wymuszają konieczność wdrożenia specjalistycznego leczenia farmaceutycznego. W wielu sytuacjach w zupełności wystarczające mogą okazać się domowe sposoby na zaparcia, w tym głównie odpowiednie nawodnienie organizmu oraz specjalnie dobrana dieta. Ważne jest, by przy zaparciach i wzdęciach stosować tzw. dietę bogatoresztkową, czyli bazującą na produktach o dużej zawartości błonnika. Warto przy tym zaznaczyć, że błonnik nie jest specjalnym składnikiem produktów – to raczej resztki pożywienia, których nasz organizm nie jest w stanie strawić, a które poprawiają perystaltykę jelit.
Drugim elementem naturalnej walki z zaparciami powinna być aktywność fizyczna, która przyczyni się do przyspieszenia przemiany materii i trawienia. Dla wielu osób zbawienny może okazać się nawet półgodzinny spacer każdego dnia, który może przynieść sporą ulgę dla organizmu.
Jak jeszcze doraźnie radzić sobie z zaparciami? Oto kilka sprawdzonych metod, które wykorzystywane są od wieków:
Odpowiednio dobrana dieta na zaparcia to klucz do sukcesu w pozbyciu się niechcianego problemu. Ważne jest zatem, by zadbać o odpowiedni jadłospis diety na zaparcia, który powinien bazować na takich produktach jak:
Przykładem dobrze zbilansowanej diety na zaparcia jest nasza dieta Niski Gluten, która wyklucza spożycie glutenu. Wśród przepisów, które znajdziemy w takim schemacie żywienia, wymienić można:
kolacja: sałatka z kaszą gryczaną, bobem i bakłażanem.