Skorzystaj z rabatu -14% i ciesz się swoją dietą. Kod RUK14
a

Dieta redukcyjna – co jeść? Jak ułożyć dietę redukcyjną i jakie produkty spożywać?

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez brytyjskich naukowców, odchudzanie zabiera nam średnio 31 lat życia. Niestety, w większości przypadków i tak wciąż mamy zastrzeżenia co do własnego wyglądu. Musimy  jednak pamiętać o tym, że żadna dieta nie zapewni nam trwałego efektu, jeżeli nowych nawyków żywieniowych nie wprowadzimy na stałe. Jedną z metod, która ma pomóc nam w zgubieniu zbędnych kilogramów, jest dieta redukcyjna. Na czym polega ten sposób żywienia, jaka dieta na redukcję będzie najlepsza i w jakie produkty powinna obfitować?

Dieta redukcyjna – co to?

Dieta redukcyjna, powszechnie określana również jako dieta odchudzająca, to specjalnie opracowany program żywieniowy, którego celem jest redukcja masy ciała. Niezwykle ważne jest to, by taka dieta nie była restrykcyjna, a sam jadłospis powodował stopniową, a nie gwałtowną utratę wagi. Tylko w ten sposób możemy zapobiec powstaniu efektu jojo, a także zmienić nawyki żywieniowe na stałe.

Dieta redukcyjna polecana jest przede wszystkim dla osób z nadwagą i otyłością, którym zależy na obniżeniu masy ciała do optymalnego poziomu. Podstawowe założenia tej diety to:

  • obniżenie kaloryczności posiłków, jednak z uwzględnieniem potrzeb konkretnej osoby, która chce pozbyć się zbędnych kilogramów;
  • zbilansowanie posiłków, tak, by zawierały odpowiednią ilość makroskładników;
  • wzbogacenie diety o warzywa, owoce, pełnoziarniste zboża, zdrowe tłuszcze, jak również białko zwierzęce i roślinne.

Jak ułożyć dietę redukcyjną?

Wiele osób, które zastanawiają się, jaką dietę na redukcję zastosować, popełnia te same błędy – stosuje głodówkę lub monotonną dietę, która jest nie tylko niesmaczna, ale przede wszystkim uboga w najważniejsze mikro- i makroskładniki. Pamiętajmy, że nawet jeśli taki sposób żywienia pozwoli nam zgubić kilka kilogramów, to nie zagwarantuje trwałości uzyskanego efektu, a przy tym może doprowadzić do znacznego osłabienia organizmu.

Jak temu zaradzić? Kluczem jest trwała zmiana nawyków oraz rozsądek we wdrażaniu zasad diety redukcyjnej. Po pierwsze, musimy mieć na uwadze ustalenie dziennej podaży kalorii oraz deficytu kalorycznego, który nie powinien być poniżej wartości PPM (podstawowa przemiana materii). Z tego powodu odpowiedź na pytanie: „ile kcal na diecie redukcyjnej” nie jest prosta i zależy od indywidualnego energetycznego zapotrzebowania organizmu. Po drugie, dieta na redukcję powinna bazować na 4-5 niewielkich posiłkach dziennie, które będą urozmaicone, zbilansowane i zapewnią odpowiednią ilość składników odżywczych.

Osoby, które mają problem z samodzielnym wprowadzeniem takiej diety, mogą skorzystać z gotowego rozwiązania – cateringu dietetycznego Dieta Redukcyjna oraz Dieta Redukcyjna Wege. Zostały one skomponowane tak, by obniżyć kaloryczność posiłków i równocześnie zachować optymalną ilość składników odżywczych.

Co można jeść na diecie redukcyjnej?

Na talerzu osób na diecie redukcyjnej powinny znaleźć produkty z różnych grup, tak, by posiłki były smaczne i urozmaicone. Warto, by dania bazowały przede wszystkim na takich produktach jak:

  • warzywa i owoce;
  • produkty pełnoziarniste;
  • makarony, kasze i ryże;
  • chude mięso i ryby;
  • nabiał i jaja;
  • zdrowe tłuszcze – ile tłuszczu w diecie redukcyjnej jest optymalne? Zaleca się, by ilość ta mieściła się na poziomie 20-35% zapotrzebowania energetycznego.

A czego nie jeść na diecie redukcyjnej? Dobrze jest wyeliminować z diety słodycze, słone przekąski, dania typu fast food, alkohol i żywność wysokoprzetworzoną.