Dieta mamy karmiącej – co jeść, a czego unikać?

Co do tego, że mleko matki jest najlepszym i najbardziej wartościowym pokarmem dla dziecka, nikt nie ma najmniejszych wątpliwości. Pozostaje jednak kwestia diety mamy karmiącej, wokół której narosło wiele mitów. Jak to wygląda w rzeczywistości? Co może jeść i pić mama karmiąca piersią – zarówno po porodzie, jak i w kolejnych miesiącach życia maluszka?

Dieta mamy karmiącej – co to takiego?

Odpowiednio dobrana dieta dla mamy karmiącej ma kluczowe znaczenie dla jej zdrowia i samopoczucia w okresie laktacji. To, w jaki sposób kobieta będzie się odżywiać tuż po urodzeniu dziecka, ma na celu zapobiec również wszelkim niedoborom składników odżywczych w jej organizmie. Co ciekawe, produkty, które młoda mama wybiera na co dzień, zaledwie w niewielkim stopniu wpływają na skład mleka spożywanego przez maluszka.

Oznacza to, że tak naprawdę nie istnieje konkretna dieta mamy karmiącej, a od samego schematu odżywiania znacznie ważniejsze jest prowadzenie zdrowego stylu życia i spożywanie posiłków odpowiednio zbilansowanych pod względem odżywczym. W codziennym jadłospisie mamy karmiącej nie powinno zatem zabraknąć owoców i warzyw, jak również produktów z pełnych ziaren (np. brązowego ryżu, owsa, pełnoziarnistego pieczywa oraz płatków).


Dieta dla mamy karmiącej – jak powinna wyglądać?

Prawidłowo dobrana dieta mamy karmiącej jest mocno zbliżona do tej, którą powinien stosować każdy z nas. Warto, by była ona zgodna z zasadami 6U opracowanymi przez prof. Stanisława Bergera, naukowca i założyciela Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w SGGW:

  1. urozmaicenie – różnorodność w doborze produktów to podstawowy warunek każdej zdrowej diety, bez względu na to, czy dotyczy ona mamy karmiącej piersią, czy też innych osób. Jest to jedyny sposób na to, by wraz z dietą dostarczyć organizmowi wszystkich składników odżywczych potrzebnych mu do prawidłowego funkcjonowania;
  2. umiarkowanie – okres karmienia piersią jest związany z podwyższonym zapotrzebowaniem organizmu kobiety na energię (około 500 kcal w pierwszym półroczu życia dziecka). Pamiętajmy jednak, że jedzenie dla dwojga nie oznacza jedzenia za dwoje;
  3. uregulowanie – dieta dla mamy karmiącej powinna być rozłożona tak, by kobieta spożywała w ciągu dnia 4-5 posiłków, w regularnych odstępach czasu;
  4. uprawianie – po okresie połogu zaleca się, by mama karmiąca zaczęła wdrażać codzienną aktywność fizyczną przez około 30 minut;
  5. unikanie – z diety mamy karmiącej należy wykluczyć przede wszystkim nikotynę i alkohol – tak naprawdę są to jedyne substancje, których kobieta powinna unikać w trakcie laktacji;
  6. uśmiechnij się! – szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko, dlatego ważne jest, by okres laktacji był dla kobiety szczęśliwym czasem.


Dieta mamy karmiącej – przepisy i produkty zakazane dla matek karmiących

Często słyszymy, że istnieją produkty i potrawy, których młoda mama nie powinna spożywać w okresie karmienia piersią. Uważa się, że nasiona roślin strączkowych, cebula, warzywa kapustne czy też inne produkty wzdymające mogą mieć wpływ na pojawienie się kolki u dziecka. Okazuje się jednak, że nie do końca jest to prawda. Warzywa są cenną skarbnicą witamin oraz składników mineralnych, których nie może zabraknąć w diecie mamy karmiącej. Ich spożycie należy ograniczyć tylko wtedy, gdy są one źle tolerowane przez organizm mamy i powodują u niej wzdęcia.

Podobnie wygląda to w przypadku produktów uznawanych za alergizujące, np. mleko krowie, jajka, orzechy, truskawki, cytrusy oraz czekolada. Ich wykluczenie z diety mamy karmiącej jest uzasadnione tylko wtedy, gdy istnieją ku temu wskazania medyczne.