Dieta bezglutenowa i bezlaktozowa – co jeść? Dla kogo jest wskazana i jakie są efekty?

Dieta bezglutenowa i bezlaktozowa to zdecydowanie jedne z najpopularniejszych trendów żywieniowych ostatnich lat. Jest to częściowo związane z teorią zakładającą szkodliwy wpływ glutenu na nasz organizm. Znacznie większą rolę odgrywa jednak pod tym względem celiakia, która stanowi ważny powód do eliminacji glutenu i laktozy z codziennej diety. Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa? Co jeść, a czego unikać podczas diety bezglutenowej i kiedy można liczyć na poprawę samopoczucia?

Na czym polega dieta bezglutenowa i bezlaktozowa?

Mówiąc o diecie bez glutenu i laktozy, mamy na myśli taki schemat żywienia, który wyklucza spożywanie produktów zawierających pszenicę, żyto i jęczmień, a także mleko, nabiał oraz wszystkie te produkty, do których dodawana jest laktoza, np. gotowe dania, pieczywo, słodycze. Warto również podkreślić, że osoby zmagające się z różnymi formami nietolerancji glutenu nie mogą spożywać też tzw. starych odmian pszenicy, czyli orkiszu, samopszy i płaskurki. Chociaż zawierają one znacznie mniej glutenu niż dzisiejsza pszenica, to wciąż są niewskazane dla osób, które stosują dietę bezglutenową.

Dieta bezglutenowa – dla kogo jest wskazana?

Podstawowym wskazaniem do wykluczenia glutenu z codziennego jadłospisu jest zaobserwowanie u siebie dolegliwości typowych dla nietolerancji glutenu, np. bólów brzucha, nudności, biegunek, wzdęć, uczucia pełności, skurczy mięśni oraz migrenowych bólów głowy. Takie objawy mogą wystąpić przede wszystkim u osób z:

  • celiakią, czyli chorobą autoimmunologiczną, która prowadzi do zaburzenia wchłaniania pokarmów;
  • alergią na gluten, która objawia się zwykle pokrzywką, atopowym zapaleniem skóry oraz biegunką. W odróżnieniu od celiakii alergia na gluten może jednak minąć po pewnym czasie;
  • nadwrażliwością na gluten – symptomy obserwowane są zazwyczaj po spożyciu produktów pszennych;
  • chorobą Dühringa, określaną również mianem skórnej odmiany choroby trzewnej.

Co ważne, dieta bez glutenu i laktozy jest polecana także osobom z chorobami autoimmunologicznymi (np. Hashimoto) oraz osobom, którym zależy na uzyskaniu smukłej sylwetki i zadbaniu o swoje zdrowie.

Dieta bezlutenowa i bez laktozy – co jeść?

Wbrew pozorom dieta bez glutenu i laktozy może być zdrowa, urozmaicona i bardzo smaczna. Wystarczy tylko wiedzieć, jak umiejętnie zastąpić produkty zawierające gluten na te naturalnie bezglutenowe. Podstawowym źródłem składników odżywczych w diecie bezglutenowej i bezlaktozowej powinny być owoce i warzywa, a także wybrane rodzaje makaronów i kasz. Codzienny jadłospis może uwzględniać również napoje roślinne (np. ryżowe, sojowe lub migdałowe), a także produkty na bazie mleka koziego, owczego i bawolego, które są dobrze przyjmowane przez organizm osób z nietolerancją laktozy.

Wśród produktów, które również są zalecane osobom na diecie bez glutenu i laktozy, wymienia się:

  • warzywa strączkowe;
  • brokuły, kalafiory i inne warzywa kapustne;
  • orzechy, migdały, nasiona słonecznika, nasiona chia;
  • komosę ryżową;
  • mąkę i przetwory na bazie ryżu, siemienia lnianego, amarantusa, gryki i prosa.

A czym zastąpić chleb w diecie bezglutenowej? Bardzo dobrą alternatywą są w tym przypadku wafle ryżowe, a także pieczywo bez glutenu, np. ryżowe, jaglane lub gryczane.

Co daje dieta bezglutenowa i bezlaktozowa?

Stosowanie diety bez glutenu i laktozy przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia i samopoczucia, co widać m.in. na przykładzie Diety pudełkowej niski gluten i niska laktoza, dostępnej w Rukola Catering. Pozytywne efekty, jakich możemy się spodziewać w tym przypadku:

  • złagodzenie nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych, takich jak np. uczucie pełności, biegunki i wzdęcia;
  • obniżenie masy ciała;
  • poprawa wyglądu cery;
  • regulacja gospodarki wodnej;
  • zmniejszenie częstotliwości występowania migren oraz nudności.