Czy cukrzyca może być wyleczona poprzez zmianę diety?

Według danych Ministerstwa Zdrowia szacuje się, że w Polsce na cukrzycę choruje ponad 2 miliony osób, z czego niemal ¼ nie zdaje sobie sprawy z tego, z jakim schorzeniem się zmaga. By jeszcze mocniej przybliżyć skalę tego problemu, warto jedynie wspomnieć, że na całym świecie co 11 osoba dorosła ma zdiagnozowaną cukrzycę typu II. Jakie są przyczyny cukrzycy i w jaki sposób objawia się ta choroba? Co jeść przy cukrzycy i czy samą dietą jesteśmy w stanie ją wyleczyć?

Cukrzyca – przyczyny

Cukrzyca jest zaliczana do cywilizacyjnych chorób metabolicznych, które charakteryzują się hiperglikemią, czyli podwyższonym stężeniem cukru we krwi. Schorzenie to jest związane z nieprawidłowym wydzielaniem oraz/lub działaniem insuliny. Niestety, przewlekła hiperglikemia w cukrzycy, która nie jest odpowiednio leczona, może przyczynić się do zaburzenia czynności oraz niewydolności wielu narządów, w tym m.in. nerek, układu moczowego, serca, wzroku oraz naczyń krwionośnych.

Przyczyny cukrzycy są mocno powiązane z jej typem. Cukrzyca typu I, która jest chorobą autoimmunologiczną, spowodowaną szkodliwym działaniem przeciwciał, które niszczą komórki beta trzustki odpowiedzialne za wydzielanie insuliny. W rezultacie dochodzi do bezwzględnego niedoboru insuliny i konieczności leczenia tym hormonem. Jeżeli chodzi o cukrzycę typu II, to jej przyczyną jest insulinooporność (nieprawidłowe działanie insuliny w organizmie), wynikająca z nadwagi lub otyłości.

Objawy cukrzycy

W większości przypadków (nawet do 90% chorych) cukrzyca typu II może początkowo nie dawać praktycznie żadnych objawów. Pierwsze niepokojące symptomy mogą być widoczne dopiero po kilku latach, dlatego warto stale obserwować reakcje swojego ciała, by jak najszybciej zauważyć podejrzane zmiany w funkcjonowaniu organizmu.

Oprócz wysokiego poziomu glukozy we krwi, który jest najważniejszym objawem cukrzycy, chorzy mogą zauważyć u siebie:

  • wzmożone pragnienie;
  • częste oddawanie moczu;
  • moczenie nocne (głównie u małych dzieci);
  • brak apetytu;
  • utratę masy ciała pomimo zwiększonego apetytu;
  • przewlekłe osłabienie, zmęczenie i senność;
  • zmiany skórne (m.in. przesuszenia, świąd, rogowacenie ciemne).

Cukrzyca a dieta

Cukrzyca typu I wymaga bezwzględnego stosowania insuliny od samego początku leczenia. W przypadku cukrzycy typu II kluczową rolę odgrywa natomiast zmiana stylu życia, czyli zwiększenie aktywności fizycznej, redukcja masy ciała oraz wdrożenie odpowiedniej diety. Jak podkreśla Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, to właśnie odpowiednio dobrana dieta cukrzycowa jest ważna dla utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi u diabetyków.

Warto zaznaczyć, że dieta cukrzycowa zawsze powinna być dopasowywana do indywidualnych potrzeb i preferencji chorego, a także uwzględniać takie parametry jak wiek, płeć, stan zdrowia oraz poziom aktywności fizycznej pacjenta. Uważa się, że przestrzeganie zasad diety cukrzycowej przyczynia się do poprawy jakości życia poprzez obniżenie poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie ryzyka występowania powikłań, takich jak np. choroby serca.

Co można jeść przy cukrzycy? Tabela produktów dozwolonych

Dieta cukrzycowa bazuje na spożywaniu dużej ilości białka, tłuszczy i węglowodanów złożonych, a także niektórych warzyw i owoców (w szczególności warzyw liściastych, które są cennym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika). Jakie owoce można jeść przy cukrzycy? Zalecane są tu głównie owoce o niskim IG, czyli: czarna i czerwona porzeczka, borówki, maliny, truskawki, wiśnie, grejpfruty i gruszki.

Poniżej przygotowaliśmy listę produktów, które można jeść przy cukrzycy, a których należy unikać. Wszystkie te produkty uwzględniamy w naszej diecie pudełkowej Niski IG, która zalecana jest dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą.

Co jeść przy cukrzycy?
  • warzywa i niektóre owoce;
  • zdrowe tłuszcze pochodzące z ryb, orzechów i oliwy z oliwek;
  • kasze i produkty pełnoziarniste, które są bogate w błonnik;
  • mięso, ryby, jajko i białka roślinne.
Czego nie jeść przy cukrzycy?
  • słodycze, słodzone napoje gazowane, dżemy i syropy;
  • dania typu fast food i przetworzone mięso;
  • produkty o wysokiej zawartości soli;
  • produkty z dużą ilością skrobi, np. jasne pieczywo, biały ryż, makaron i ziemniaki.
  • owoców z wyższą zawartością glukozy i fruktozy