Niejednokrotnie zapewne słyszeliśmy stwierdzenie, że cukier to cichy zabójca, który spożywany w nadmiarze może stopniowo wyniszczać cały organizm, prowadząc do nieodwracalnych zmian w strukturze narządów, tkanek oraz komórek. Niestety, cukier jest dodawany dziś do wielu produktów spożywczych – i to nie tylko słodyczy. Czy istnieje sposób, by móc się przed tym uchronić? Czym zastąpić cukier w codziennej diecie i jakie są najzdrowsze, naturalne zamienniki cukru?
Słodki smak to pierwszy smak, z jakim stykamy się po urodzeniu. Nic więc dziwnego, że każdemu z nas kojarzy się z przyjemnością, błogością i nagrodą. Niestety, im jesteśmy starsi, tym coraz mocniej przekonujemy się, że smak to jedyna korzyść wynikająca ze spożywania produktów bogatych w cukier. Musimy bowiem pamiętać, że takie produkty nie wpływają korzystnie ani na nasze zdrowie, ani na sylwetkę.
O ile same węglowodany złożone są potrzebne w naszej codziennej diecie (dodają nam energii do działania, regulują procesy trawienne i stanowią materiał zapasowy w organizmie), o tyle cukry proste zaburzają funkcjonowanie całego organizmu i prowadzą m.in. do:
W związku z tym, chcąc kierować się zasadami zdrowego stylu życia, warto rozważyć zastąpienie cukru jego zdrowszymi zamiennikami. Takie produkty są niskokaloryczne, dostarczają niewielkiej ilości energii, a przy tym pozwalają na uzyskanie słodkiego smaku w produktach spożywczych.
Substancje słodzące, które mogą pełnić funkcję zamiennika cukru, można podzielić na:
Erytrytol to obecnie jeden z najzdrowszych zamienników cukru. Dostarcza jedynie 20 kcal na 100 g (cukier biały ma 386 kcal) i ma zerowy indeks glikemiczny, co oznacza, że nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Jest bezpieczny dla diabetyków i osób na diecie redukcyjnej. W smaku bardzo przypomina zwykły cukier i świetnie sprawdza się w wypiekach.
Ksylitol, czyli cukier pozyskiwany z kory brzozy, zawiera o 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier (240 kcal/100g) i ma bardzo niski indeks glikemiczny (IG=8). Wyglądem i smakiem bardzo przypomina biały cukier.
Dodatkowo ksylitol ma cenne właściwości prozdrowotne:
Uwaga: Ksylitol jest śmiertelnie toksyczny dla psów i kotów. W nadmiernych ilościach może również wywołać efekt przeczyszczający u ludzi.
Stewia to naturalny słodzik pochodzący z liści rośliny z Ameryki Południowej, który jest całkowicie bezkaloryczny i ma zerowy indeks glikemiczny. Jest znacznie słodsza od cukru, więc potrzeba jej mniejszej ilości. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Jedyną wadą może być lekko gorzkawy posmak.
Zamiennik | Kalorie/100g | Indeks glikemiczny | Dla diabetyków | Właściwości |
Cukier biały | 386 kcal | 68 | NIE | - |
Erytrytol | 20 kcal | 0 | TAK | Najbardziej zbliżony do cukru |
Stewia | 0 kcal | 0 | TAK | Bardzo słodka, naturalna |
Ksylitol | 240 kcal | 8 | TAK | Działanie przeciwpróchnicze |
Miód | 324 kcal | 50-87 | NIE | Bogaty w enzymy |
Zamienniki cukru w postaci słodzików to substancje, które w ostatnim czasie wzbudzają wiele kontrowersji. Widać to przede wszystkim na przykładzie takich substancji jak aspartam i acesulfam K, które uważane były za potencjalnie szkodliwe i przyczyniające się do zwiększenia ryzyka rozwoju chorób tarczycy i nowotworów.
Na podstawie wielu badań i zaleceń Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) mamy jednak pewność, że słodziki są bezpieczne do spożycia. Ważne jest jednak, by nie przekraczać dopuszczalnego dziennego ich spożycia.
Najlepiej sprawdzają się ksylitol i erytrytol, które zachowują się podobnie do cukru podczas pieczenia. Ważne: nie wszystkie zamienniki nadają się do ciasta drożdżowego – drożdże potrzebują zwykłego cukru do wyrośnięcia.
Idealne są stewia i erytrytol – łatwo się rozpuszczają i nie pozostawiają posmaku.
Można używać ksylitolu, miodu, syropu z daktyli lub stewii.
Czujesz, że trudno jest rozstać Ci się ze słodkim smakiem potraw, ale nie do końca wiesz, w jaki sposób korzystać z zamienników cukru? Wypróbuj nasze diety dostępne w Rukola Catering! W naszych posiłkach znajdziesz wyłącznie niskokaloryczne zamienniki cukru, które uzupełniają smak potraw i wpłyną korzystnie na Twoje zdrowie.