Refluks żołądkowo-przełykowy to przypadłość, z którą zmaga się nawet co piąty człowiek. Choroba przebiega wraz z okresami remisji i zaostrzeń, a jej głównym objawem jest nieprzyjemne, palące uczucie w żołądku i gardle po spożyciu ciężkiego posiłku. Jedną z najskuteczniejszych metod walki z tym zjawiskiem jest wdrożenie odpowiedniej diety przy refluksie żołądka. Jak powinna wyglądać dieta przy wrzodach żołądka i refluksie?
Refluks żołądka – co to jest?
Refluks żołądka, a dokładnie choroba refluksowa przełyku (GERD), polega na występowaniu nieprawidłowości w funkcjonowaniu lub niewydolności dolnego zwieracza przełyku. W rezultacie u chorego dochodzi do cofania się treści pokarmowej oraz soków żołądkowych do przełyku. Osłabione napięcie mięśniowe w dolnym zwieraczu przełyku w połączeniu z powtarzającym się cofaniem treści żołądkowej może przyczynić się do trwałego uszkodzenia błony śluzowej, a także do rozwoju ogólnego stanu zapalnego organizmu.
W niektórych przypadkach u pacjentów diagnozuje się także refluks krtaniowo-gardłowy, który rozwija się wtedy, gdy treść żołądkowa cofa się aż do krtani, powodując tym samym takie objawy jak chrypka lub kaszel.
Refluks żołądka – przyczyny
Refluks żołądka jest chorobą o zróżnicowanym podłożu. U części osób jest spowodowana indywidualnymi predyspozycjami genetycznymi, natomiast u innych ma związek z nieprawidłową dietą. Wśród pozostałych czynników odpowiedzialnych za rozwój tego typu schorzenia wymienia się:
- stwardnienie skóry w górnej części przełyku;
- cukrzyca I lub II typu;
- zaburzenia związane z nadmiernym piciem alkoholu i paleniem papierosów;
- zaburzenia hormonalne spowodowane m.in. przyjmowaniem środków antykoncepcyjnych lub przebiegiem ciąży;
- otyłość lub nadwaga.
Okazuje się także, że istnieje związek pomiędzy nerwicą żołądka a refluksem. Zaburzenia lękowe, w tym m.in. nerwica, często mają znaczący wpływ na występowanie dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Refluks żołądka – objawy
Refluks żołądka objawia się przede wszystkim powracaniem treści żołądkowej do przełyku, czyli tzw. zgagą. Chorzy określają to jako nieprzyjemne zjawisko kwaśnego odbijania i pieczenia w nadbrzuszu, które pojawia się zwykle po zjedzeniu obfitego posiłku. Wśród innych objawów refluksu żołądka wymienia się m.in. ból gardła (często mylony z przeziębieniem), nudności, wymioty oraz kaszel (zwłaszcza nocny).
Refluks żołądka – czym leczyć? Dieta przy refluksie żołądka
Objawy refluksu warto skonsultować z gastrologiem, który przeprowadzi niezbędną diagnostykę, a następnie dobierze odpowiednie leczenie farmakologiczne, którego celem jest zminimalizowanie nadmiaru kwasu solnego w żołądku i neutralizowanie kwasowej treści żołądkowej. Kluczową rolę w leczeniu refluksu żołądka odgrywa specjalnie opracowana dieta, podczas której eliminuje się produkty ostre, tłuste i wysoko przetworzone (m.in. dania typu instant, fast food), jak również używki.
Jak leczyć refluks żołądka? Oto najważniejsze zasady diety:
- lekkostrawne posiłki spożywane o regularnych porach;
- unikanie pikantnych warzyw, przetworów pomidorowych i cytrusów;
- wykluczenie spożycia czekolady, wyrobów czekoladowych i innych słodyczy;
- unikanie spożywania słodkich napojów gazowanych i soków na bazie cytrusów;
- prawidłowe bilansowanie posiłków, tak, by pokrywały dzienne zapotrzebowanie energetyczne;
- spożywanie ostatniego posiłku co najmniej 3 godziny przed snem.
Wszystkie te założenia spełnia nasza Dieta przeciwzapalna dostępna w Rukola Catering. Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób nie tylko z refluksem żołądka i wrzodami, ale także z takimi przypadłościami jak obniżona odporność, uogólnione stany zapalne organizmu, nietolerancje pokarmowe, zaburzenia gospodarki hormonalnej i cukrowej, jak również alergie.