Najzdrowsze owoce – jak wybrać najzdrowszy owoc dla zdrowia i dobrego samopoczucia?

Owoce stanowią kluczowy element zdrowej, dobrze zbilansowanej diety i dostarczają organizmowi wielu witamin, minerałów, antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego. Co ważne, zawierają również stosunkowo niewiele kalorii, dzięki czemu warto je włączać nawet do diety redukcyjnej. Okazuje się jednak, że niektóre owoce są wyjątkowo bogate w substancje odżywcze i to one powinny być spożywane znacznie częściej niż inne. Jakie owoce są najzdrowsze i mają najkorzystniejszy wpływ na nasz organizm? Czy można wskazać, jaki jest najzdrowszy owoc na świecie? 

Dlaczego warto jeść owoce? Rola owoców w codziennej diecie

Zbierane prosto z krzaka lub drzewa, kupowane w supermarkecie, kolorowe i soczyste – o owocach możemy powiedzieć naprawdę wiele. Podobnie jak warzywa są one uważane za cenne źródło witamin i składników mineralnych, dzięki czemu śmiało można wykorzystywać je w codziennym menu jako samodzielny deser lub dodatek do posiłku, np. sałatek, owsianek czy też koktajli.

Dlaczego jeszcze warto włączać owoce do swojej diety? Powodów jest wiele:

  • dodają energii i poprawiają samopoczucie;
  • wspierają naturalny wzrost i rozwój organizmu, co sprawia, że są szczególnie istotne w diecie najmłodszych;
  • niektóre owoce zawierają substancje bioaktywne, które działają immunostymulująco i ochronnie przed różnego rodzaju chorobami i infekcjami;
  • stanowią ważne źródło węglowodanów, dzięki czemu wspomagają walkę z sennością i zmęczeniem;
  • wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego oraz na zdolność zapamiętywania i koncentracji;
  • poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci;
  • są źródłem błonnika, przez co usprawniają pracę jelit oraz procesy trawienne;
  • są ubogie w białko i tłuszcz, a przy tym mają stosunkowo niewielką ilość kalorii, dlatego też część owoców może być spożywana podczas diety odchudzającej;

owoce o wysokiej zawartości wody chronią organizm przed odwodnieniem (np. arbuz).

Najzdrowsze owoce, czyli jakie?

Trudno jest jednoznacznie określić, jaki jest najzdrowszy owoc na świecie, ponieważ owoce różnią się od siebie pod wieloma względami. Podczas gdy jedne owoce są ważnym źródłem witamin (A, C, E, K i B), inne zawierają duże ilości składników mineralnych (m.in. fosforu, żelaza, miedzi, cynku), przeciwutleniaczy oraz błonnika pokarmowego. W odpowiedzi na to pytanie pomocna może okazać się jednak tabela, która uwzględnia podział najzdrowszych owoców pod względem określonych kryteriów.

Najzdrowsze owoce – źródła witaminy C Najzdrowsze owoce – działanie antyoksydacyjne Najzdrowsze owoce – źródła witaminy A Najzdrowsze owoce – źródła witaminy E Najzdrowsze owoce – źródła witaminy K Najzdrowsze owoce – źródła witaminy C
kiwi

truskawki

pomarańcze

grejpfrut

cytryna

ananas

jagody

jeżyny

maliny

awokado

winogrono

granat

wiśnie

pomarańcze

brzoskwinie

owoc dzikiej róży

awokado

suszone morele

banany

jabłka

brzoskwinie

pomarańcze

banany

jabłka

truskawki

Jaki owoc jest najzdrowszy? Lista najzdrowszych owoców

Mówi się, że najzdrowsze owoce to te, które zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze, czyli witaminy, minerały, przeciwutleniacze oraz błonnik pokarmowy. Na naszej liście najzdrowszych owoców na świecie,  po które sięgamy najczęściej, tworząc diety w cateringu dietetycznym Rukola Catering, znaleźć można:

  1. grejpfruty – niskokaloryczne i bogate w witaminy (E, C i z grupy B) oraz błonnik pokarmowy;
  2. truskawki – źródło witaminy C, błonnika, flawonoidów oraz kwasu elagowego;
  3. winogrona – zawierają flawonoidy o działaniu przeciwnowotworowym, a także witaminę C, A i B;
  4. jagody – działają korzystnie na układ moczowy i krążeniowy, a także zawierają cynk, selen, mangan, miedź oraz witamin (C, A, B i PP);
  5. jeżyny – bogate w błonnik (1 szklanka jeżyn pokrywa 30% dziennego zapotrzebowania na ten składnik), wapń oraz magnez;
  6. maliny – zawierają dużą ilość witaminy C oraz witamin z grupy B;
  7. awokado – jeden z najbardziej kalorycznych owoców na świecie (160 kcal w 100 g), jednak zapewniający duże ilości kwasu foliowego, kwasów tłuszczowych z grupy omega oraz potasu;
  8. banany – cenne źródło potasu, fosforu i wapnia; 
  9. jabłka – stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego i mają niski indeks glikemiczny, dlatego też są zalecane głównie dla osób z problemami z gospodarką węglowodanową;
  10. ananasy – zawierają witaminę C oraz bromelinę usprawniającą przemianę materii.