Jakie oleje na diecie są najlepsze? Sprawdź, które są najzdrowsze!

Świat olejów oraz zdrowych tłuszczów jest niezwykle bogaty. Coraz częściej różnorodne oleje goszczą w dietach Polaków. Ich prozdrowotne działanie jest doceniane na całym świecie, a wiedza o nich rośnie wraz ze świadomością społeczeństwa. Bo zdrowe tłuszcze, oprócz zdrowia i urody, wyczarują Ci pyszne dania. 

 

Roślinne oleje w diecie

Różnorodność olejów pochodzących z roślin sprawia, że w praktycznie każdym domu oprócz oliwy z oliwek goszczą coraz to bardziej wyszukane ich odmiany. Olej sezamowy, z awokado, lniany, z dyni, z czarnuszki, czy wiesiołka – jest w czym wybierać. Co ciekawe, każdy z nich niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Z pewnością jest to jednak źródło wielu kalorii, dlatego zawsze warto mieć na uwadze swój orientacyjny bilans kaloryczny, aby nie popłynąć w morzu aromatycznej oliwy. Natomiast z tłuszczami roślinnymi też trzeba nauczyć się obchodzić. Bo jedne z nich sprawdzą się do smażenia, czy innej obróbki termicznej, a inne będą wartościowe jedynie na zimno, czyli np. w sałatkowym dressingu. Jaki zatem olej roślinny sprawdzi się, gdy chcesz usmażyć warzywa lub inne składniki. Z pewnością taki, który wykazuje się wysokim poziomem dymienia, dlatego najlepszymi wyborami będzie: 

  • olej kokosowy,
  • oliwa z oliwek,
  • olej rzepakowy.

 

Przy ich pomocy z pewnością przyrządzisz smaczne i zdrowe dania. Natomiast ulubioną sałatkę, ser czy koktajl możesz wzbogacić o oleje, które nie lubią wysokiej temperatury, czyli:

  • olej lniany,
  • olej z awokado,
  • olej z pestek dyni,
  • olej sezamowy,
  • olej z wiesiołka,
  • olej z czarnuszki. 

 

W tym przypadku śmiało możesz kierować się ulubionym smakiem. Każdy posiada indywidualne preferencje, nawet jeśli chodzi o sałatkę. Dlatego jedna osoba poleje mozzarellę w towarzystwie pomidorów oliwą, a inna olejem z pestek dyni.

 

Jakie oleje wspierają odporność?

Z pewnością królem wśród olejów wspierających odporność jest olej z czarnuszki. Charakteryzuje się nieco ostrym smakiem, jednak przy bliższym poznaniu okazuje się smaczny. A co najważniejsze jest prawdziwą skarbnicą witamin, taki jak E, F czy K. Oprócz tego można znaleźć w nim cynk, żelazo, selen oraz wapń. Brzmi imponująco, prawda? To jednak nie wszystko, stosując go w okresach nasilonej zachorowalności, można uniknąć wielu infekcji, a nawet obniżyć uciążliwość alergii wziewnych oraz innych chorób układu oddechowego. Śmiało dodaj go do tzw. szocików odpornościowych, czyli mikstur z dodatkiem zdrowego soku lub miodu, co będzie formą odpowiednią dla dzieci lub osób wrażliwych na wyrazisty smak. Odporność możesz wspierać również przy pomocy oleju lnianego. Jest bogaty w szereg witamin, takich jak: A, E, D, K. Oprócz tego zawiera sporo antyoksydantów i kwas linolowy, który pomaga utrzymać optymalny poziom cholesterolu. Czym trzeba kierować się przy wyborze olejów roślinnych? Przede wszystkim świeżością, ponieważ przestarzały olej traci swoje pełne właściwości. Zazwyczaj świeże oleje zimno tłoczone trzeba spożyć do trzech miesięcy od ich wyprodukowania. Dlatego zawsze zwracaj uwagę, czy stosujesz pełnowartościowy produkt. Drugą kwestią jest jego przechowywanie. Olej lniany, czy olej z czarnuszki trzeba przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Dlatego najlepszą opcją w tym przypadku będzie lodówka. 

 

Jakie oleje na diecie ketogenicznej 

Od dłuższego czasu dieta ketogeniczna ma wielu zwolenników. Jest uważana za prawdziwą moc płynącą z tłuszczów. Wielu osobom pomaga uporać się z redukcją kilogramów przy zachowaniu względnej sytości. Oczywiście to wszystko trzeba zbudować na podstawie indywidualnego bilansu kalorycznego. Taka dieta oparta jest na tłuszczach płynących zarówno z roślin, jak i tych pochodzących ze źródła zwierzęcego. Tłuszcze zwierzęce w odpowiednich formach i ilościach również mogą być elementem  zdrowej diety. Szczególnie warto zwrócić uwagę na tłuszcze pochodzące z ryb, które są skarbnicą kwasów tłuszczowych omega-3 korzystnie wpływających na organizm. W diecie ketogenicznej z powodzeniem mogą znaleźć się także tłuszcze pochodzące z masła, mięsa czy smalcu. Warto też pamiętać o maśle klarowanym, które po odseparowaniu tłuszczu od wody oraz białka mlecznego jest bezpieczne dla alergików i osób z nietolerancją laktozy. Dzięki temu procesowi masło klarowane wyróżnia się wyższym punktem dymienia w porównaniu do swojej klasycznej formy, dlatego bez obaw można na nim smażyć. Czy dieta ketogeniczna kończy się na tłuszczach? Zdecydowanie nie. Dodatkowo obfituje w białka, a ilość węglowodanów utrzymana jest na minimalnym pułapie, zachowując potrzebną ilość. Wiele osób, dzięki takiej strategii cieszy się dobrym samopoczuciem i wymarzonymi efektami sylwetkowymi. Jednak pamiętaj, że kwestia doboru diety, jak i zapotrzebowania kalorycznego jest indywidualna. Dlatego, jeśli masz wątpliwości, skorzystaj z kalkulatora pomagającego obliczyć Ci orientacyjne zapotrzebowanie kaloryczne lub skontaktuj się z dietetykiem. Nie lubisz gotować lub przygotowanie posiłków o wyznaczonej gramaturze i kaloryczności sprawia Ci kłopot? Skorzystaj z diety pudełkowej, która pomoże Ci odzyskać kontrolę nad jedzeniem. Bo dieta może być pyszna, przyjemna i co najważniejsze pełna efektów. W ofercie rukola catering znajdziesz różnorodną ofertę diet, w tym: ketogeniczną, redukcyjną, detoks podzielony na etap pierwszy oraz drugi i wiele innych.