Zwyczaj poszczenia jest zapisany w naszej historii. Tradycja ta wywodził się mocno z religii, ponieważ poszczono (i niektórzy nadal regularnie to praktykują) w piątki oraz w okresach takich jak Wielki Post. Kiedyś niejedzenie było prawie tak naturalne jak jedzenie, a w dzisiejszych czasach przez stały dostęp do pożywienia jemy zdecydowanie za dużo i za często.
Ostatnio temat postów zaczyna powracać. Dlaczego staje się to coraz modniejsze?
Odpowiedź może wydawać się prozaiczna, bo oprócz względów zdrowotnych, to dość łatwa i tania dieta. Na czym najczęściej ona polega?
Jedzenie w oknie żywieniowym to nic innego jak post przerywany, do którego wykorzystuje się godziny nocne. Głównym założeniem jest to, aby powstrzymać się od jedzenia 14h -16h, czyli jeść w ciągu dnia przez 8h do 10h, a przez pozostałe 16h lub 14h pościć. W ciągu dnia może się to przedstawiać następująco: jeżeli pierwszy posiłek wypada o godzinie 9 rano to ostatni jest o 17 lub jeżeli robimy okno żywieniowe 10h to od 9 do 19. Poza oknem żywieniowym nie spożywa się nic co ma kalorie. Możemy napić się wody lub ewentualnie herbaty czy ziół.
W czasie otwartego okna żywieniowego, więc wtedy kiedy można jeść, bez problemu można zmieścić dotychczasową dietę i nawet jeżeli odbiega ona mocno od zdrowego żywienia, to i tak ten sposób żywienia niesie za sobą korzyści zdrowotne. Oczywiście, co do zasady najlepiej jeść dobre, nieprzetworzone składniki, dwa do trzech posiłków z ewentualną przekąską. Co więcej, powinno się najadać do syta, dzięki czemu łatwiej jest ograniczyć liczbę dań.
Jakie inne korzyści płyną z okna żywieniowego?
- Utraty wagi, ponieważ najczęściej nie przekracza się zalecanej kaloryczności dnia.
- Lepsza praca układu pokarmowego, bo dłuższe poszczenie nocne przyczynia się do lepszej regeneracji wątroby.
- Regeneracja – organizm w nocy zamiast trawić, odpoczywa, co wpływa na lepszy i głębszy sen.
- Umiar w jedzeniu – niejedzenie reguluje poziom leptyny, tym samym w ciągu dnia nie będziemy mieć wilczego głodu, przez co tkanka tłuszczowa nie będzie się nadmiernie odkładać.
Podsumowując, wprowadzenie okna żywieniowego wpisuje się w nowoczesny tryb życia. Jest łatwo, szybko i tanio. Zdecydowanie można praktykować ten model żywienia przez dłuższy czas. My szczerze polecamy!