Skorzystaj z rabatu -14% i ciesz się swoją dietą. Kod RUK14
a

Intermittent Fasting (IF) czyli okno żywieniowe

Zwyczaj poszczenia jest zapisany w naszej historii. Tradycja ta wywodził się mocno z religii, ponieważ poszczono (i niektórzy nadal regularnie to praktykują) w piątki oraz w okresach takich jak Wielki  Post. Kiedyś niejedzenie było prawie tak naturalne jak jedzenie, a w dzisiejszych czasach przez stały dostęp do pożywienia jemy zdecydowanie za dużo i za często.

Ostatnio temat postów zaczyna powracać. Dlaczego staje się to coraz modniejsze?

Odpowiedź może wydawać się prozaiczna, bo oprócz względów zdrowotnych, to dość łatwa i tania dieta. Na czym najczęściej ona polega?

Jedzenie w oknie żywieniowym to nic innego jak post przerywany, do którego wykorzystuje się godziny nocne.  Głównym założeniem jest to, aby powstrzymać  się od jedzenia 14h -16h, czyli jeść w ciągu dnia przez 8h do 10h, a przez pozostałe 16h lub 14h pościć. W ciągu dnia może się to przedstawiać następująco: jeżeli pierwszy posiłek wypada o godzinie 9 rano to ostatni jest o 17 lub jeżeli robimy okno żywieniowe 10h to od 9 do 19. Poza oknem żywieniowym nie spożywa się nic co ma kalorie. Możemy napić się wody lub ewentualnie herbaty czy ziół.

W czasie otwartego okna żywieniowego, więc wtedy kiedy można jeść, bez problemu można  zmieścić dotychczasową dietę i nawet jeżeli odbiega ona mocno od zdrowego żywienia, to i tak ten sposób żywienia niesie za sobą korzyści zdrowotne. Oczywiście, co do zasady najlepiej jeść dobre, nieprzetworzone składniki, dwa do trzech posiłków z ewentualną przekąską. Co więcej, powinno się najadać do syta, dzięki czemu łatwiej jest ograniczyć liczbę dań.

Jakie inne korzyści płyną z okna żywieniowego?

  • Utraty wagi, ponieważ najczęściej nie przekracza się zalecanej kaloryczności dnia.
  • Lepsza praca układu pokarmowego, bo dłuższe poszczenie nocne przyczynia się do lepszej regeneracji wątroby.
  • Regeneracja – organizm w nocy zamiast trawić, odpoczywa,  co wpływa na lepszy i głębszy sen.
  • Umiar w jedzeniu – niejedzenie reguluje poziom leptyny, tym samym w ciągu dnia nie będziemy mieć wilczego głodu, przez co tkanka tłuszczowa nie będzie się nadmiernie odkładać.

Podsumowując, wprowadzenie okna żywieniowego wpisuje się w nowoczesny tryb życia. Jest łatwo, szybko i tanio. Zdecydowanie można praktykować ten model żywienia przez dłuższy czas.  My szczerze polecamy!