Jesień jest ciężką porą roku dla naszego organizmu, dlatego koniecznie zadbaj o produkty, które podniosą jego efektywność.
Co jeść, żeby zaopatrzyć organizm w te pozytywne składniki, które pomogą nam przetrwać jesień?
Poniżej znajdziesz 9 sposobów na utrzymanie dobrej formy jesienią.
Ciepłe śniadania
Dobrze, gdy obfitują w wartościowe białka oraz dobre tłuszcze. Białko przyspiesza produkcję ciepła w organizmie a takie produkty jak mięso, jaja, ryby czy warzywa strączkowe powinny być stałym elementem naszego menu. Produkty te zawierają również niezbędne tłuszcze, które dają nam energię. Podaż zdrowych tłuszczów ustrzeże Cię przed wzrostem masy ciała. Jeżeli dodasz do posiłku jeszcze oliwę z oliwek, awokado i warzywa, masz śniadanie idealne.
Jeżeli jednak lubisz słodkie śniadania, możesz przygotowywać sobie porcję ciepłej kaszy jaglanej z duszonymi jabłkami, suszonymi owocami (najlepiej sprawdzają się figi), orzechami i rozgrzewającymi przyprawami (np. cynamon, imbir).
Surowe warzywa i owoce zamień na gotowane lub pieczone
Doceń zupy
Warto przygotowywać zupy z warzyw korzeniowych: pora, cebuli, buraków, marchewki, pietruszki selera, ale też z dyni, fasoli, soczewicy z dodatkiem imbiru. Dużą wartość mają też długo gotowane rosoły tak samo jak pikantne zupy, m.in. kremy, które rozgrzeją Cię, polepszą Twój metabolizm, dodadzą energii, ale też zapobiegną napadom głodu na słodycze.
Polub kiszonki
Są one świetną pożywką dla naszych dobrych bakterii w jelitach, są naturalnymi probiotykami oraz polepszają pracę kwasów żołądkowych.
Pij ciepłe napoje
Możesz przygotować napary ziół z lipy czy czarnego bzu dla lepszej odporności bądź dziurawiec w walce z apatią i złym humorem. Podwyższa on stężenie serotoniny, poprawi też pamięć i koncentrację. Dobry będzie również napar z ostropestu plamistego, który działa detoksykacyjnie oraz neutralizuje hormon stresu. Za to pokrzywa wzmocni odporność na infekcje i doda energii. Jest również bogatym źródłem żelaza. Do ciepłych herbat czy naparów dodaj szczyptę soli himalajskiej/kłodawskiej, miód, imbir, goździki i cynamon.
Rozgrzewaj się przyprawami
Oprócz tego, że dobrze jest używać więcej czosnku, potrawy możesz przyprawiać chili, pieprzem cayenne, gorczycą, gałką muszkatołową, kardamonem czy imbirem. Zwłaszcza cynamon poprawia krążenie, rozgrzewa organizm i wspomaga dotlenienie mózgu.
Używaj nasion
Siemię lniane i nasiona słonecznika, są źródłem kwasów omega3, które wspomogą pracę mózgu. Również cenne są nasionach sezamu – pełne lecytyny, cynku i selenu, który min. walczy z jesienną chandrą, czy przygnębieniem. Nie zapominaj o czarnuszce, która działa antyzapalnie, ale też koi i uspakaja organizm.
Wybieraj dobre węglowodany
Jeżeli decydujesz się na węglowodany, bo mimo aury masz większą aktywność fizyczną, wybieraj te, które dostarczają minerałów, witamin i błonnika, czyli warzywa strączkowe, kasze, ryż, czy płatki owsiane. Z cukrów prostych, oprócz owoców, możemy czasami pozwolić sobie na gorzką czekoladę, tylko taką 70 % plus, która oprócz przyjemności, będzie zawierała fosfor, potas i magnez, wpływający kojąco na nasz układ nerwowy.
Pamiętaj o witaminach
Przede wszystkim witaminie D3, która odgrywa ogromną rolę w podtrzymywaniu sprawności układu odpornościowego, bo pomaga walcząc z wirusami i bakteriami. Większe jej dawki znajdziesz w tłustych rybach morskich, takich jak śledź czy makrela, ale też w jajach. Ważna jest też witamina C, ponieważ jest potrzebna do produkcji glutationu, który jest jedynym antyoksydantem samodzielnie wytwarzanym przez nasz organizm. Włączaj więc do diety kiszoną kapustę, szpinak, owoc dzikiej róży, jagody, owoce cytrusowe oraz kiwi.
Zbilansowana dieta to recepta na dobry nastrój, niezależnie od pory roku. Mimo, że jesień i zima do tego nie zachęcają, to poza zdrowymi i odpowiednio skomponowanymi posiłkami postaw na dodatkową aktywność. Sport poprawia koncentracje, samopoczucie i energię. Połączenie żywienia i aktywności fizycznej poradzi sobie z największą jesienną chandrą.
Chcesz wiedzieć, jakie nawyki żywieniowe polepszą Twoje samopoczucie jesienią? Przeczytaj nasz artykuł.