Skorzystaj z rabatu -14% i ciesz się swoją dietą. Kod RUK14
a

Czy cukier krzepi?

Cukier krzepi, to chyba najsłynniejsze polskie hasło reklamowe, ułożone już w latach 30. XX wieku. Choć zalecenia na temat żywienia człowieka zmieniały się na przestrzeni lat wielokrotnie, to ten slogan reklamowy dalej jest aktualny w świadomości wielu osób. Warto jednak zastanowić się czy to łatwo przyswajalne źródło energii jest tak korzystne dla naszego organizmu jak mogłoby się wydawać.

Na początek należy zwrócić uwagę na fakt, wszystkie spożywane węglowodany rozkładane są ostatecznie przez nasz organizm na cukier. Znaleźć je można w wielu pokarmach, które są w codziennej diecie większości Polaków, bo to m. in. pieczywo, kasza, ryż, makaron, owoce, warzywa, mleko i jego przetwory. Cukier, choć często kojarzony z szybkim źródłem energii, nie jest substancją, która faktycznie „krzepi” organizm w zdrowy i długotrwały sposób. Wbrew popularnemu powiedzeniu „cukier krzepi”, jego nadmierne spożycie może prowadzić do wielu negatywnych skutków zdrowotnych. Cukier dostarcza jedynie pustych kalorii, nie zawierając przy tym żadnych istotnych składników odżywczych, witamin czy minerałów.

Zdecydowanie nie można stwierdzić, że węglowodany są w ogóle niezdrowe, bo na nich opiera się podstawowa dieta i dostarczają naszemu organizmowi energię. Warto jednak zwrócić uwagę na ilość zjadanych węglowodanów, ponieważ może okazać się, że każdy posiłek zawiera węglowodany, a dodatkowo zjadasz cukier w czystej postaci, min. słodząc herbatę czy kawę a także w słodyczach, płatkach śniadaniowych, masłach czekoladowo-orzechowych, dżemach, miodach, musach owocowe, sokach, napojach, alkoholu. Okazuje się wtedy, że dzień przeładowany jest cukrem, bo znaleźć go można w produktach, których o to nie podejrzewamy, jest dodatkiem do surówek czy sosów, aby podkręcić smak potraw.

W wielu przypadkach dieta staje się zdecydowanie zbyt wysoko węglowodanowa, stąd tyle chorób metabolicznych, układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego, nerwowego, ale też podwyższony cholesterol, glukoza czy insulina. Nadmiarem tego słodzika można zaburzyć również gospodarkę hormonalną jak i cały układ ruchu, ponieważ wtedy organizm starzeje się zdecydowanie szybciej. Można to zaobserwować nie tylko od środka, np. w stawach, ale też na zewnątrz w stanie skóry, włosów czy paznokci. Co gorsze, przerost grzybów w organizmie karmi komórki nowotworowe.

Konsekwencje takiego przesyconego węglowodanami żywienia mogą przez jakiś czas być przez nas nawet niezauważone, jednak prędzej czy później organizm da znać, że dzieje się coś niedobrego i efekty widać będzie zarówno w samopoczuciu, jak i zachowaniu.

Jeżeli ktoś jeszcze nie jest przekonany, że cukier nie krzepi, to może wydać się interesującym fakt, że jest narkotykiem i powoli (a czasami szybciej) niszczy układ nerwowy. To uzależnienie powoduje nerwowość, stany depresyjne, przewlekłe zmęczenie, brak koncentracji, problemy ze snem i częste bóle głowy czy zatok.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że uzależnienie od cukru jest bardzo silne, ponieważ ciężko jest się go pozbyć z diety zupełnie. Jego mała ilość, jaka znajduje się w węglowodanach złożonych oraz białku w zupełności wystarcza do prawidłowej pracy komórek czerwonych. Co więcej, badania, które mówią, że glukoza odżywia mózg, zdecydowanie nie mówią o tym, aby jeść cukier w słodyczach, napojach, czy sam w sobie! Taka błędna interpretacja powoduje efekt odwrotny i zwiększa degenerację mózgu, upośledza połączenia nerwowe zmniejszając efektywność pracy tego jakże ważnego organu.

Do czego może przyczynić się nadmierna konsumpcja cukru?

Nadmierna konsumpcja cukru może przyczyniać się do rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca oraz próchnicy zębów. Zamiast polegać na cukrze jako źródle energii, warto skupić się na zbilansowanej diecie bogatej w pełnowartościowe produkty, które rzeczywiście odżywiają i wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu

Co zatem można zrobić, aby wystrzegać się tych wszystkich poważnych schorzeń?

Przede wszystkim należy przyjrzeć się sposobowi odżywiania. Zdrowa dieta powinna opierać się na dobrze zbilansowanych posiłkach, w których postawą są warzywa, występują białka, tłuszcze a ilość węglowodanów jest zrównoważona. Może zamiast porcji słodyczy wprowadź do menu chociaż jeden owoc, a zamiast ulubionych słodzonych napoi wprowadźmy wodę.

Metodą małych kroków można zmienić swoje żywienie na zdrowsze i stopniowo uwalniać organizm od tego uzależnienia.