Skorzystaj z rabatu -20% na wszystkie. Kod: RUKOLA20

Niedobór sodu – jak uzupełnić niedobór sodu w organizmie bezpiecznie i skutecznie?

9 maja, 2024

Niedobór sodu w organizmie może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Objawy hiponatremii, takie jak osłabienie, nudności czy dezorientacja, nie powinny być lekceważone. Aby bezpiecznie i skutecznie uzupełnić niedobór sodu, warto sięgnąć po napoje izotoniczne, zbilansowaną dietę bogatą w ten pierwiastek oraz rozważyć suplementację pod kontrolą lekarza. Poznaj najlepsze sposoby na wyrównanie poziomu sodu i zadbaj o swoje zdrowie.

Niedobór sodu – czym to grozi? Skutki niedoboru sodu

Sód jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada m.in. za:

  • utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej;
  • ochronę przed nadmierną utratą wody, czyli przed odwodnieniem organizmu;
  • utrzymanie sprawności mięśni i nerwów;
  • regulację transportu składników pokarmowych.

W sytuacji, gdy w organizmie występuje zbyt mała ilość sodu, zaczynają uruchamiać się mechanizmy obronne, w tym m.in. działanie układu renina-angiotensyna-aldosteron. Hormony te stymulują wchłanianie zwrotne sodu w kanalikach nerwowych, co równocześnie prowadzi do zmniejszenia jego ilości w wydalanym moczu. Ciężki stan hiponatremii, czyli niedoboru sodu, może prowadzić również do wymiotów, zaburzeń orientacji i świadomości, drgawek, a nawet śpiączki.

Przyczyna niedoboru sodu

Ciężko jest określić jedną konkretną przyczynę niedoboru sodu. Zwykle taki stan wynika z nadmiaru wody w organizmie w stosunku do ilości sodu. Możemy tu mówić o kilku rodzaj hiponatremii hipotonicznej, a mianowicie:

  • hipotremia hipotomiczna z izowolemią (SIADH), która związana jest z nadmiernym wysiłkiem fizycznym i długotrwałym spożyciem diety ubogiej w sód;
  • hipotremia hipotomiczna z hipowolemią, która może rozwinąć się na skutek nadmiernego pocenia się, rozległych oparzeń, wymiotów i biegunek;
  • hipotremia hipotomiczna z hiperwolemią, która wiąże się m.in. z przewlekłą niewydolnością serca, marskością wątroby z wodobrzuszem i nadmiernym spożyciem płynów o niskiej zawartości elektrolitów.

Niedobory sodu – jakie objawy?

Na początkowym etapie hiponatremii, czyli wtedy, gdy poziom sodu w organizmie wynosi 125-130 mmol/l, pacjenci zmagają się z takimi przypadłościami jak senność, utrata apetytu, niskie ciśnienie krwi, zawroty głowy, nudności, drażliwość, osłabienie oraz wymioty. Niedobór sodu może dawać także objawy neurologiczne, takie jak zaburzenia świadomości, a w skrajnych sytuacjach również drgawki i śpiączkę.

Jak uzupełnić sód w organizmie?

Niedobór sodu może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak skutecznie i bezpiecznie go uzupełnić. Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na podniesienie poziomu tego ważnego elektrolitu w organizmie:

Płyny elektrolitowe i napoje izotoniczne

Picie płynów zawierających elektrolity, takich jak napoje izotoniczne dla sportowców, może pomóc wyrównać poziom sodu. Są one skomponowane tak, aby dostarczać optymalnych proporcji sodu, potasu i innych elektrolitów.

Dieta bogata w sód

Spożywanie produktów naturalnie bogatych w sód lub z dodatkiem soli to prosty sposób na podniesienie poziomu sodu. Należą do nich m.in.:

  • sól kłodawską lub himalajską
  • mięso
  • sery
  • ryby morskie
  • warzywa.

Uwaga - nadmiar soli może mieć negatywny wpływ na zdrowie, szczególnie u osób z nadciśnieniem, dlatego dietę trzeba komponować rozsądnie.

Niedobór sodu, co jeść? Lista produktów bogatych w sód

Produkty naturalne bogate w sód:

  • Ser feta - 917 mg sodu/100g

  • Parmezan - 1529 mg sodu/100g

  • Łosoś wędzony - 672 mg sodu/100g

  • Oliwki zielone - 735 mg sodu/100g

  • Seler naciowy - 126 mg sodu/100g

  • Skorupiaki (krewetki, raki) - 566 mg sodu/100g

  • Kapary - 2348 mg sodu/100g

  • Algi morskie (wakame, nori) - do 872 mg sodu/100g

Produkty przetworzone (spożywać ostrożnie):

  • Wędliny i mięsa przetwarzane

  • Zupy instant i buliony kostne

  • Pieczywo i produkty piekarnicze z solą

  • Kiszonki i marynaty

Przykładowy jadłospis przy niedoborze sodu

Śniadanie: Jajecznica z serem feta i pieczywem pełnoziarnistym
Obiad: Łosoś pieczony z warzywami i szczyptą soli himalajskiej
Kolacja: Sałatka z selerem naciowym, oliwkami i kozim serem

Suplementacja sodu

W niektórych przypadkach lekarz może zalecić suplementację sodu w postaci tabletek lub płynów infuzyjnych. Ważne, aby robić to pod kontrolą specjalisty, gdyż zbyt szybkie wyrównanie niedoboru też może być niebezpieczne.

Sekcja FAQ

Ile sodu dziennie przy niedoborze?
Dzienna dawka sodu dla dorosłego to 1300-2300 mg. Przy niedoborze lekarz może zalecić zwiększenie do 3000-4000 mg.

Które produkty mają najwięcej sodu?
Najwięcej sodu zawierają sery dojrzałe, wędliny, ryby wędzone i algi morskie.

Czy sól kuchenna pomoże przy niedoborze sodu?
Tak, ale najlepsze są sole naturalne - himalajska lub kłodawska, które zawierają dodatkowe mikroelementy.

Nasza dieta, Twój sukces.

Dbaj o zdrowie, oszczędzaj czas i rozkoszuj się pysznymi posiłkami. Dołącz do zadowolonych klientów Rukola Catering już dziś!
crossmenuchevron-downarrow-left