Korzystając z cateringu dietetycznego codziennie otrzymujesz zgrabne, zamknięte pudełka wypełnione pysznym, dietetycznym jedzeniem. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, co tak naprawdę jesz? Kto stoi za tym, żeby Twoje posiłki były nie tylko smaczne, ale także bezpieczne dla Twojego zdrowia? Daj się zaprosić do naszej kuchni i sprawdź, jak dbamy o Twoje bezpieczeństwo.
JAK TO SIĘ ROBI W RUKOLI
Codzienne przygotowywanie pięcioposiłkowych zestawów dla naszych Klientów to złożony proces, na końcu którego pod Twoje drzwi dociera torba wypełniona jedzeniem na cały dzień. Każdy etap tego procesu ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa wszystkich dań, tak abyś mógł spokojnie cieszyć się swoimi posiłkami.
NA POCZĄTEK PLANOWANIE
Wszystko zaczyna się od zaplanowania, co będziesz jadł. Tutaj największy udział ma nasz dietetyk, który wspólnie z szefem kuchni wybiera elementy menu. Jednak to dietetyk bilansuje wszystkie posiłki i dba o to, żebyś otrzymał dania pełnowartościowe, dostarczające Twojemu organizmowi odpowiedniej ilości kalorii oraz składników odżywczych.
ZAKUP PRODUKTÓW
Kolejny etap to skompletowanie potrzebnych surowców. To z jakich produktów zostaną przygotowane Twoje dania nie jest dziełem przypadku. Korzystamy ze stałych, sprawdzonych dostawców, którzy codziennie zaopatrują nas w potrzebne produkty. Szczególnie jeżeli chodzi o mięso i warzywa chcemy znać ich pochodzenie. Dlatego np. korzystamy wyłącznie z mięsa od polskich producentów, które jest lepsze jakościowo.
Każda dostawa jest sprawdzana, zanim zostanie wykorzystana w kuchni. Dzięki temu możesz mieć pewność, że do Twojego dania nie trafią surowce nieświeże, po terminie przydatności czy o wątpliwej jakości.
WSTĘPNE PRZYGOTOWANIE SUROWCÓW
Mięso, ryby, jaja, owoce i warzywa muszą być odpowiednio przygotowane zanim zostaną poddane dalszej obróbce. W osobnych pomieszczeniach, specjalnie przystosowanych do tego celu, produkty te są myte, obierane, oprawiane. Wszystko z zachowaniem najwyższych norm higienicznych.
GOTOWANIE POSIŁKÓW
Tu pole do popisu mają nasi profesjonalni kucharze. Przygotowują wszystkie potrawy zgodnie ze sztuką kulinarną oraz zasadami zdrowego żywienia. W naszej kuchni nie smaży się, a do obróbki cieplnej wykorzystujemy piece konwekcyjne. Nie używamy utwardzanych tłuszczów ani cukru. W zamian stosujemy olej kokosowy, oliwę, ksylitol i miód. Solimy wyłącznie solą himalajską i staramy się robić to z umiarem. Dzięki temu możesz sam doprawić swój posiłek zgodnie z Twoimi indywidualnymi preferencjami.
ŁAŃCUCH CHŁODNICZY
Co to takiego? To najprościej rzecz ujmując, procedura zachowania niezmienności warunków w jakich znajduje się produkt od momentu wyprodukowania aż do dostarczenia konsumentowi. Czyli chodzi o to, żeby Twoje posiłki były przechowywane i transportowane w odpowiedniej temperaturze.
Jak to robimy? Otóż zaraz po ugotowaniu, jeszcze gorąca potrawa trafia do schładzarki szokowej, żeby w jak najkrótszym czasie osiągnęła temperaturę 3 st.C. Następnie rozkładana jest do pojemników, które są natychmiast przykrywane folią i szczelnie zamykane za pomocą specjalnej zgrzewarki. Warto wspomnieć, że używamy wyłącznie pojemników przeznaczonych do kontaktu z żywnością, wyprodukowanych z tworzywa PP, czyli najbardziej bezpiecznego dla naszego zdrowia.
Pudełka trafiają do chłodni, gdzie czekają na podjęcie przez naszych kierowców. W ostatnim etapie, aby Twój catering dotarł bez przeszkód pod wskazany adres, wykorzystujemy samochody, które są specjalnie przystosowane do przewożenia gotowych posiłków. Zapewniają one ochronę transportowanych dań przed niekorzystnym odziaływaniem podwyższonych temperatur.
Cały powyższy proces ma na celu zapobiec namnażaniu się drobnoustrojów, a tym samym zapewnić bezpieczeństwo potrawy i uniknąć ryzyka zatruć pokarmowych.
BEZPIECZEŃSTWO PRZEDE WSZYSTKIM
Każdy zakład gastronomiczny, a za taki uważa się również firmę przygotowującą catering dietetyczny, zobowiązany jest do przestrzegania przepisów prawa żywnościowego. W szczególności zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu HACCP. Tak naprawdę jest to zbiór wytycznych, które razem tworzą szczegółowy system zarządzania bezpieczeństwem żywności. System ten reguluje między innymi postępowanie z surowcami, procedury przygotowywania posiłków, zasady higieny pracowników i wiele innych, które razem mają na celu wyeliminowanie zagrożeń dla bezpieczeństwa zdrowotnego przygotowywanej żywności. W Rukoli wszyscy nasi pracownicy są przeszkoleni i zobowiązani do stosowania tych zasad w codziennej pracy.
Regularnie jesteśmy poddawani kontroli przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Ma ona na celu sprawdzenie, czy stosujemy się do wszystkich zasad HACCP i czy posiłki przez nas przygotowywane są w pełni bezpieczne. Podczas kontroli inspektor przeprowadza również analizę ryzyka, przyznając punktację za każdy sprawdzany element zakładu i etap produkcyjny. Rukola regularnie otrzymuje ocenę „Ryzyko niskie”, która jest najlepszą spośród pełnej skali ocen.
Jedno jest pewne! Z Rukolą możesz bezpiecznie delektować się swoimi posiłkami i być spokojny o swoje odżywianie.