Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odgrywają kluczową rolę w rozwoju i pracy mózgu, wspierają zdrowie serca i układu krążenia oraz wykazują działanie przeciwzapalne. Choć głównym źródłem tych cennych kwasów są tłuste ryby morskie, osoby na diecie roślinnej mogą zaspokoić swoje zapotrzebowanie na omega-3 z innych źródeł.
Podstawowym kwasem omega-3 występującym w produktach roślinnych jest kwas alfa-linolenowy (ALA). Jego najbogatszymi źródłami są:
Organizm ludzki jest w stanie przekształcać ALA w długołańcuchowe kwasy EPA i DHA, jednak proces ten przebiega z niską wydajnością. Jedynym w pełni roślinnym źródłem gotowych EPA i DHA są algi morskie.
Dieta roślinna dostarcza głównie kwasu alfa-linolenowego (ALA), który jest prekursorem kwasów EPA i DHA. Konwersja ALA do EPA i DHA w organizmie jest jednak mało wydajna (około 5% dla EPA i 0,5% dla DHA). Weganie i wegetarianie mają zazwyczaj niższe stężenie EPA i DHA we krwi w porównaniu do osób na diecie tradycyjnej. Niski poziom tych kwasów może zwiększać ryzyko chorób:
Najlepszymi roślinnymi źródłami ALA są: olej lniany, siemię lniane, orzechy włoskie, olej rzepakowy, nasiona chia i konopi. Aby dostarczyć minimum 1 g ALA dziennie, spożywaj np. 1 łyżkę świeżo zmielonego siemienia lnianego lub 1 łyżeczkę oleju lnianego.
Mimo zwiększonej podaży ALA suplementacja EPA i DHA u wegan wydaje się zasadna. Zaleca się przyjmowanie około 250 mg EPA+DHA dziennie z alg morskich, co jest równoważne zaleceniom spożywania ryb 2 razy w tygodniu dla populacji ogólnej
Jesteś na diecie roślinnej od niedawna? A może weganizm towarzyszy Ci od lat, ale dalej obawiasz się niedoborów? Utrzymanie zdrowia na diecie roślinnej jest możliwe, jednak musisz zwrócić uwagę na kilka ważnych strategii:
Jeśli czujesz, że potrzebujesz wsparcia specjalisty, porozmawiaj ze swoim lekarzem rodzinnym lub dietetykiem. Współpracując z dietetykiem, otrzymasz plan zbilansowanych posiłków, przy jednoczesnym monitorowaniu stanu zdrowia i ewentualnej suplementacji.
Chcesz jeść roślinne oraz zbilansowane posiłki, ale nie lubisz gotować? Skorzystaj z diety wegańskiej, wegetariańskiej lub redukcyjnej wege w cateringu dietetycznym Rukola, a świeże i zdrowe posiłki codziennie będą trafiały pod drzwi Twojego domu.