Post przerywany (Intermittent Fasting) – czy to bezpieczny sposób na schudnięcie? Wszystko, co powinieneś wiedzieć!

Dieta przerywana (Intermittent Fasting), nazywana również okresową głodówką, to sposób żywienia, który cieszy się ostatnio dużym zainteresowaniem wśród miłośników zdrowego stylu życia. Wynika to głównie z wielu doniesień na temat skuteczności tej diety w redukcji masy ciała oraz potencjalnych korzyści dla naszego zdrowia. Na czym polega post przerywany, czy jest on zdrowy i ile można na nim schudnąć?

Intermittent fasting – co to takiego?

Dieta Intermittent Fasting (IF) obejmuje różne modele żywienia związane ze stosowaniem tzw. okienek żywieniowych oraz okresów, w których powstrzymujemy się od jedzenia. Jaki post przerywany wybrać? Obecnie wyróżnia się kilka metod stosowania postów przerywanych, które różnią się okresem oraz częstotliwością postu. Wśród tych najpopularniejszych wymienić należy:

  • TRF (ang. time-restricted feeding), który zwykle stosowany jest w kilku wariantach, czyli 16/8, 18/6 i 20/4. Oznacza to, że w pierwszym przypadku zachowuje się 16-godzinny okres postu i 8-godzinne okienko żywieniowe;
  • eTRF (ang. early Time Restricted Feeding), czyli schemat żywienia polegający na stosowaniu okna żywieniowego od rana do popołudnia, kończący się zazwyczaj przed godziną 15.

Jak długo można stosować post przerywany?

Warto pamiętać, że nie istnieje tak naprawdę „standardowa” długość postu przerywanego, ponieważ w rzeczywistości jest to czas, w którym nie jemy. Okazuje się, że naturalną częścią życia każdego z nas jest okresowy post, ponieważ wiele osób decyduje się na świadome poszczenie pomiędzy kolacją a śniadaniem następnego dnia, czyli np. przez 12 godzin. Jeżeli chodzi o konkretne schematy żywieniowe w poście przerywanym, to nie muszą być one stosowane codziennie. Można zdecydować się np. na wprowadzenie takiej diety przez 3 dni w tygodniu, również zyskując w ten sposób korzyści w postaci utraty nadprogramowych kilogramów oraz opracowania zdrowego schematu żywieniowego, który będzie zgodny z naszym cyklem okołodobowym.

Jak zacząć post przerywany i co jeść podczas tej diety?

Osoby, które do tej pory nie pościły, mogą mieć początkowo problem z przyzwyczajeniem organizmu do ograniczenia liczby przekąsek. Warto zatem stopniowo przestawiać organizm na okresy bez jedzenia, zaczynając od 12 godzin i każdego dnia zwiększać ten czas o godzinę, aż do 16 godzin. Ważne jest również, by przed wprowadzeniem postu przerywanego wykonać podstawowe badania lekarskie. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że dieta ta nie będzie miała niekorzystnego wpływu na choroby lub chociażby niskie ciśnienie krwi.

Jeśli chodzi o produkty, które można spożywać podczas tzw. „okna żywieniowego”, to najlepiej, by miały one niski indeks glikemiczny, a zatem były ubogie w cukry proste i pozwalały na regulację gospodarki cukrowo-insulinowej. Co ważne, post przerywany powinien dostarczać organizmowi pełnowartościowe białko oraz tłuszcze, które zapewniają energię na cały dzień i sprawiają, że nie będziemy odczuwać głodu.

Czy post przerywany jest zdrowy?

Badania kliniczne potwierdzają, że wprowadzenie postu przerywanego może mieć korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Ważne jest jednak, by świadomie podejść do tego tematu i spożywać wyłącznie te pokarmy, które są źródłem niezbędnych składników odżywczych i nie powodują wyrzutu insuliny.

Osobom, które mają problem z samodzielnym komponowaniem posiłków w ramach postu przerywanego, proponujemy wybór cateringu dietetycznego Dieta IF, który jest odpowiednio zbilansowany, a przy tym pozwala pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej i nie powoduje uczucia głodu.