Dieta przerywana (Intermittent Fasting), nazywana również okresową głodówką, to sposób żywienia, który cieszy się ostatnio dużym zainteresowaniem wśród miłośników zdrowego stylu życia. Wynika to głównie z wielu doniesień na temat skuteczności tej diety w redukcji masy ciała oraz potencjalnych korzyści dla naszego zdrowia. Na czym polega post przerywany, czy jest on zdrowy i ile można na nim schudnąć?
Dieta Intermittent Fasting (IF) obejmuje różne modele żywienia związane ze stosowaniem tzw. okienek żywieniowych oraz okresów, w których powstrzymujemy się od jedzenia. Jaki post przerywany wybrać? Obecnie wyróżnia się kilka metod stosowania postów przerywanych, które różnią się okresem oraz częstotliwością postu. Wśród tych najpopularniejszych wymienić należy:
Post przerywany to coraz popularniejsza metoda żywienia, która polega na naprzemiennych okresach postu i jedzenia. Choć może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, wiele osób zastanawia się, jak długo można go bezpiecznie stosować?
Posty typu TRF (Time-Restricted Feeding), takie jak 16/8, 14/10 czy 12/12, można stosować bez ścisłych ograniczeń czasowych, ponieważ są one bardzo zbliżone do zwykłego, codziennego trybu żywienia
Długość stosowania postu przerywanego powinna być dostosowana indywidualnie, w zależności od stanu zdrowia, celów i samopoczucia danej osoby
Większość badań dotyczących postu przerywanego obejmowała krótkotrwałe interwencje, więc nie wiadomo, jakie są długofalowe efekty jego stosowania
Niektóre grupy osób nie powinny stosować postu przerywanego. Są to:
Osoby, które do tej pory nie pościły, mogą mieć początkowo problem z przyzwyczajeniem organizmu do ograniczenia liczby przekąsek. Warto zatem stopniowo przestawiać organizm na okresy bez jedzenia, zaczynając od 12 godzin i każdego dnia zwiększać ten czas o godzinę, aż do 16 godzin. Ważne jest również, by przed wprowadzeniem postu przerywanego wykonać podstawowe badania lekarskie. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że dieta ta nie będzie miała niekorzystnego wpływu na choroby lub chociażby niskie ciśnienie krwi.
Jeśli chodzi o produkty, które można spożywać podczas tzw. „okna żywieniowego”, to najlepiej, by miały one niski indeks glikemiczny, a zatem były ubogie w cukry proste i pozwalały na regulację gospodarki cukrowo-insulinowej. Co ważne, post przerywany powinien dostarczać organizmowi pełnowartościowe białko oraz tłuszcze, które zapewniają energię na cały dzień i sprawiają, że nie będziemy odczuwać głodu.
Badania kliniczne potwierdzają, że wprowadzenie postu przerywanego może mieć korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Ważne jest jednak, by świadomie podejść do tego tematu i spożywać wyłącznie te pokarmy, które są źródłem niezbędnych składników odżywczych i nie powodują wyrzutu insuliny.
Osobom, które mają problem z samodzielnym komponowaniem posiłków w ramach postu przerywanego, proponujemy wybór cateringu dietetycznego Dieta IF, który jest odpowiednio zbilansowany, a przy tym pozwala pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej i nie powoduje uczucia głodu.