Certyfikat IFS

Jakość znaczy doskonalenie – co to jest certyfikat IFS?

Klienci, którzy korzystają z cateringu Rukoli doskonale wiedzą, jak wielką wagę przykładamy do jakości i bezpieczeństwa żywności. Nie wszyscy jednak wiedzą, że wymaga to wielu wysiłków, aby oferować Klientom to, co najlepsze, a przede wszystkim najbezpieczniejsze. Dlatego chcemy potwierdzać klasę naszych posiłków za pomocą światowej certyfikacji. Dążenie do wejścia na jeszcze wyższe szczeble zaowocowało uzyskaniem certyfikatu IFS Food Standard!

Co to jest certyfikat IFS?

IFS (International Food Standard) to międzynarodowy system standardów oceny zgodności produktów oraz procesów produkcyjnych w odniesieniu do bezpieczeństwa i jakości żywności. Co ważne, standard IFS dotyczy dostawców na wszystkich etapach obróbki i przetwarzania żywności, a co za tym idzie, ma wpływ na jakość każdego poszczególnego kroku w tym procesie.

Czyli krótko mówiąc daje pełną kontrolę nad każdym składnikiem Twojej diety. Ewidencjonujemy i czuwamy nad każdym elementem produkcji:

Dostawa surowców → Przechowanie →Obróbka wstępna →Gotowanie → Pakowanie → Sortowanie → Ekspedycja

Certyfikat IFS


Standard IFS nie tak łatwo pozyskać

Cały proces certyfikacji to bardzo skomplikowany i wymagający mechanizm. Oprócz spełnienia wymagań standardu, przedsiębiorstwo przystępuje do oceny IFS Food przez niezależną jednostkę certyfikującą. Audytor sprawdza funkcjonowanie systemu IFS w organizacji i zgodności działań z wymaganymi normami, a następnie przygotowuje obszerny raport z oceny. Rukola z powodzeniem przeszła cały ten proces, z czego jesteśmy bardzo dumni!
Na tym się sprawa nie kończy, ponieważ nie jest to papier, który wisi na ścianie a realny mechanizm funkcjonowania zakładu. W ciągu roku zostaniemy poddani kolejnemu audytowi, który sprawdzi działanie zasad i procedur IFS Food w praktyce.

Certyfikat IFS


Co to oznacza dla Ciebie?

Jako nasz Klient masz pewność, że spełniamy wszelkie wymogi bezpieczeństwa oraz legalności produktu, we wszystkich obszarach naszego przedsiębiorstwa, dzięki temu, że:

ewidencjonujemy każdy element procesu produkcyjnego, dlatego możesz być spokojny o klasę i bezpieczeństwo swoich posiłków;

minimalizujemy wszelkie ryzyka, związane z procesem produkcyjnym, m.in. skażenie żywności, co jest szczególnie ważne w branży cateringowej;

zmniejszamy liczbę odpadów produkcyjnych i prowadzimy politykę zrównoważonego rozwoju, co jest dla nas szczególnie ważne w kontekście ochrony środowiska naturalnego;

jesteśmy poddawani wyczerpującym audytom, dzięki czemu jakość naszych posiłków stoi na najwyższym poziomie;

jesteśmy pierwszym i najnowocześniejszym zakładem produkcyjnym z sektora cateringu dietetycznego, który posiada ten międzynarodowy certyfikat.

Zdajemy sobie sprawę, jak trudny wybór stoi przed osobami decydującymi się na catering dietetyczny, który ma zadbać o ich zdrowie i świetne samopoczucie. Jesteśmy jednak przekonani, że zaangażowanie Rukoli w dążenie do spełnienia najwyższych standardów jakości i bezpieczeństwa produkcji, jest dla naszych Klientów dowodem wzajemnego szacunku, zaufania, a przede wszystkim umiłowania zdrowia na talerzu.