Odpowiedź może wydawać się prozaiczna, bo oprócz względów zdrowotnych, to dość łatwa i tania dieta. Na czym najczęściej ona polega?
Jedzenie w oknie żywieniowym to nic innego jak post przerywany, do którego wykorzystuje się godziny nocne. Głównym założeniem jest to, aby powstrzymać się od jedzenia 14h -16h, czyli jeść w ciągu dnia przez 8h do 10h, a przez pozostałe 16h lub 14h pościć. W ciągu dnia może się to przedstawiać następująco: jeżeli pierwszy posiłek wypada o godzinie 9 rano to ostatni jest o 17 lub jeżeli robimy okno żywieniowe 10h to od 9 do 19. Poza oknem żywieniowym nie spożywa się nic co ma kalorie. Możemy napić się wody lub ewentualnie herbaty czy ziół.
W czasie otwartego okna żywieniowego, więc wtedy kiedy można jeść, bez problemu można zmieścić dotychczasową dietę i nawet jeżeli odbiega ona mocno od zdrowego żywienia, to i tak ten sposób żywienia niesie za sobą korzyści zdrowotne. Oczywiście, co do zasady najlepiej jeść dobre, nieprzetworzone składniki, dwa do trzech posiłków z ewentualną przekąską. Co więcej, powinno się najadać do syta, dzięki czemu łatwiej jest ograniczyć liczbę dań.
Jakie inne korzyści płyną z okna żywieniowego?
Podsumowując, wprowadzenie okna żywieniowego wpisuje się w nowoczesny tryb życia. Jest łatwo, szybko i tanio. Zdecydowanie można praktykować ten model żywienia przez dłuższy czas. My szczerze polecamy!