Dieta niskowęglowodanowa (low carb) zyskała w ostatnich latach ogromną popularność. Nie jest to jednak rozwiązanie dla każdego. Zanim zdecydujesz się na ograniczenie węglowodanów w swojej diecie, warto poznać jej zasady, dowiedzieć się, komu może przynieść korzyści, a dla kogo może być niewskazana.
Dieta niskowęglowodanowa może przynieść korzyści zdrowotne wielu osobom, ale jest szczególnie polecana dla:
Osób z nadwagą i otyłością
Dieta niskowęglowodanowa jest zalecana każdej zdrowej, dorosłej osobie, która chce pozbyć się zbędnych kilogramów. Ograniczenie węglowodanów powoduje zmniejszenie poziomu insuliny, co sprzyja szybszemu spalaniu tłuszczu jako źródła energii. Badania wskazują, że osoby stosujące dietę niskowęglowodanową mogą stracić od 4 do 10% masy ciała w ciągu 6 miesięcy.
Osób z cukrzycą typu 1 i 2
Dieta niskowęglowodanowa jest szczególnie zalecana osobom chorującym na cukrzycę typu I i II. Naukowo udowodniono skuteczność planu żywienia low carb w leczeniu tych schorzeń, co pozwala zredukować dawki przyjmowanych leków. Ograniczenie węglowodanów stabilizuje poziom glukozy we krwi, dzięki czemu zapobiega nagłym wzrostom i spadkom cukru.
Osób aktywnych fizycznie
Dieta niskowęglowodanowa polecana jest głównie osobom, które są niezwykle aktywne fizycznie. Taki tryb życia pozwala organizmowi przestawić się na pozyskiwanie energii z tłuszczów. Wbrew pozorom, dieta niskowęglowodanowa może być stosowana przez osoby uprawiające sporty wytrzymałościowe.
Osób z chorobami metabolicznymi
Taki rodzaj diety polecany jest także osobom borykającym się z chorobami metabolicznymi oraz z padaczką lekooporną. Zastosowanie tej diety obniża poziom trójglicerydów oraz zwiększa stężenie „dobrego" cholesterolu HDL.
Pacjentów onkologicznych
Dieta niskowęglowodanowa może pomagać w leczeniu niektórych nowotworów. Przyjmowanie tłuszczów pomaga zredukować stany zapalne towarzyszące chorobie, a także ustabilizować przemianę materii. Dieta niskowęglowodanowa pomaga w poprawie kondycji pacjentów onkologicznych z insulinoopornością oraz nagle, intensywnie tracących masę ciała.
Dieta niskowęglowodanowa nie jest odpowiednia dla wszystkich. Powinny jej unikać:
Przed rozpoczęciem diety niskowęglowodanowej zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby ocenić, czy jest ona odpowiednia dla danej osoby.
Podstawą diety niskowęglowodanowej są produkty bogate w białko i zdrowe tłuszcze, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia węglowodanów. Oto lista produktów zalecanych:
Na diecie niskowęglowodanowej należy ograniczyć lub całkowicie wyeliminować:
Dzienne proporcje makroelementów na diecie niskowęglowodanowej to:
W przypadku bardziej restrykcyjnej wersji diety, takiej jak dieta ketogeniczna, proporcje te zmieniają się na:
Śniadanie: Jajecznica z papryką i pomidorem
Obiad: Pieczone sakiewki z kurczaka z mozzarellą i szpinakiem
Kolacja: Sałatka grecka z fetą, cebulą, pomidorami, oliwkami
Przekąska: Jogurt naturalny z malinami i migdałami
Śniadanie: Omlet jajeczny z szynką, wybranym serem i pomidorkami koktajlowymi
Obiad: Duszony dorsz z brokułami
Kolacja: Serek wiejski z rzodkiewką
Przekąska: Sałatka owocowa - maliny, jagody, truskawki, orzechy
Stosowanie diety niskowęglowodanowej może przynieść wiele korzyści zdrowotnych:
Dieta niskowęglowodanowa to skuteczne narzędzie w walce z nadwagą, cukrzycą i innymi chorobami metabolicznymi. Jednak, jak każda dieta, powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia. Przed jej rozpoczęciem warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby upewnić się, że jest odpowiednia dla naszego organizmu.