Znane powiedzenie mówi, by śniadanie jeść jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak. Jest w tym stwierdzeniu wiele prawdy, ponieważ kolacja w przypadku osób pilnujących bilansu kalorycznego powinna być lekka, a zarazem bogata w składniki zapobiegające nagłym spadkom cukru we krwi w nocy. Zastanawiasz się, co jeść na kolację, aby schudnąć, a przy tym nie podjadać w środku nocy? Sprawdź nasze wskazówki!
Kolacja powinna być lekkim posiłkiem, spożywanym 2-3 godziny przed snem. Odpowiednio skomponowana kolacja pomoże utrzymać prawidłową wagę i zapewni spokojny sen.
Kolejna istotna kwestia to odpowiednie zbilansowanie całodziennego jadłospisu. Kolacja, przede wszystkim ta dietetyczna, powinna stanowić 20% wartości energetycznej diety i bazować głównie na produktach o wysokiej zawartości białka, warzywach (z wyjątkiem tych o właściwościach wzdymających) oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych. Z drugiej strony podczas kolacji warto zrezygnować z tłustych dań typu fast food, słodkich przekąsek oraz owoców. Idealnym wyborem na zdrową kolację będzie zatem chleb pełnoziarnisty, jajka, warzywa liściaste i gotowane, serek wiejski, chude mięso (np. kurczak) oraz ryby, takie jak np. łosoś.
Dla wielu osób kolacja jest najważniejszym, a czasami wręcz jedynym posiłkiem spożywanym w ciągu dnia. Po intensywnym dniu w pracy wracają do domu, zjadają duży, bardzo kaloryczny posiłek i… nie mogą później zasnąć. Inni natomiast w trakcie stosowania diety odchudzającej całkowicie rezygnują z kolacji, w efekcie czego budzą się w nocy z uczuciem burczenia w brzuchu. Tymczasem ważne jest, by każdego dnia spożywać od 3 do 5 posiłków, w tym również kolację, którą warto zjadać nie później niż 2-3 godziny przed snem.
Osoby na diecie redukcyjnej dążą do pozbycia się nadprogramowych kilogramów oraz zbędnej tkanki tłuszczowej. Ważne jest zatem, by ich posiłki były pełnowartościowe i odpowiednio zbilansowane, nawet jeśli całkowita kaloryczność jest stosunkowo niska. Tylko w ten sposób będą one mogły cieszyć się wymarzoną sylwetką, a zarazem unikną niedoborów składników pokarmowych i witamin ważnych dla ich organizmu.
Oto nasze propozycje co jeść na kolację, żeby schudnąć:
Białko dłużej syci i wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej.
Zawierają one dużo błonnika, który poprawia trawienie i daje uczucie sytości.
Stanowią niskokaloryczny, ale bogaty w składniki odżywcze dodatek do kolacji. Najlepiej wybierać te mniej wzdymające, jak:
Podsumowując, to przy na redukcji należy spożywać:
Niestety nie istnieje jedna uniwersalna dieta przy cukrzycy, która będzie idealna dla każdego diabetyka. Wiele zależy od indywidualnych preferencji danej osoby, typu cukrzycy oraz rodzaju stosowanej terapii. Jedną z opcji dla diabetyków jest dieta przeciwzapalna, która nie zawiera glutenu, nabiału, cukru oraz strączków. Jest ona bardzo korzystna dla naszego układu pokarmowego, a co za tym idzie – wspiera odporność całego organizmu. Co ważne, dieta ta bazuje na produktach z niskim indeksem glikemicznym oraz dobrych tłuszczach.
Co zatem jeść na kolację, aby obniżyć cukier we krwi? Ostatni posiłek w ciągu dnia powinien być u diabetyka niskowęglowodanowy, bogaty w dobry tłuszcz i lekkostrawne białko.