Skorzystaj z rabatu -14% i ciesz się swoją dietą. Kod RUK14
a

Cholesterol pod lupą: poznaj fakty i mity

Zastanawiasz się, jak rozpoznać i odpowiednio reagować na wysoki poziom cholesterolu? Przyjrzyj się symptomom, które mogą wskazywać na nieprawidłowości w jego stężeniu, takim jak ból nóg, zmiany skórne czy problemy ze wzrokiem. Istnieją naturalne metody, które będą wspierały Cię w procesie obniżania cholesterolu. Zmieniając dietę oraz styl życia możesz znacząco poprawić swój ogólny stan zdrowia i kondycję całego organizmu.

Wysoki cholesterol objawy

Wysoki cholesterol często nie daje wyraźnych objawów, co sprawia, że często jego wysoki poziom bywa ignorowany. Jednak w niektórych przypadkach możesz zauważyć pewne sygnały, mówiące o nieprawidłowościach:

  • Objawy płynące z ciała: ból nóg, nocne skurcze stóp, zmiany na skórze nóg, zmiana koloru skóry na nogach, zimne stopy, trudno gojące się rany, odrętwienie oraz martwica mogą wskazywać na rozwój choroby tętnic obwodowych (PAD), która może być spowodowana przez miażdżycę wynikającą z wysokiego poziomu cholesterolu.
  • Objawy płynące z oczu: na rogówce i w okolicach powiek mogą pojawiać się żółtaki, czyli podskórne złogi cholesterolu. Problemy ze wzrokiem, takie jak zamglenie widzenia, mogą również świadczyć o podwyższonym poziomie cholesterolu.
  • Objawy związane z samopoczuciem: męczliwość, poczucie osłabienia oraz żółtawe plamki na skórze mogą być również objawami wysokiego cholesterolu.

Co ciekawe, w większości przypadków jedynym sposobem na stwierdzenie wysokiego poziomu cholesterolu jest wykonanie badania krwi zwanego lipidogramem, które pozwala na ocenę stężenia:

  • cholesterolu całkowitego,
  • LDL,
  • HDL,
  • trójglicerydów.

Osoby, które są w grupie ryzyka (np. z nadwagą, otyłością, palacze, osoby z chorobami przewlekłymi lub z rodzinnym obciążeniem chorobami sercowo-naczyniowymi), powinny regularnie wykonywać takie badania, aby monitorować poziom cholesterolu i w razie potrzeby podjąć odpowiednie działania mające na celu jego obniżenie.

Co obniża cholesterol?

Co obniża cholesterol? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, wpływa na to wiele czynników, w tym:

  • Dieta bogata w produkty roślinne: zaleca się spożywanie warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz roślin strączkowych, które są bogate w błonnik i mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu.
  • Zdrowe tłuszcze: włączenie do diety zdrowych tłuszczów, takich jak te znajdujące się w orzechach, nasionach, awokado, oliwie z oliwek oraz rybach bogatych w kwasy omega-3, może korzystnie wpływać na poziom cholesterolu.
  • Ograniczenie produktów wysokotłuszczowych: należy unikać produktów bogatych w tłuszcze trans, takich jak tłuste mięsa, wędliny, podroby oraz niektóre produkty przetworzone.
  • Ryby morskie: spożywanie tłustych ryb morskich, takich jak makrele, sardynki, śledzie, które są źródłem kwasów omega-3, może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu.
  • Aktywność fizyczna: regularne ćwiczenia aerobowe, takie jak spacery, jogging czy pływanie, mogą pomóc w podnoszeniu poziomu dobrego cholesterolu (HDL) i obniżaniu złego cholesterolu (LDL).
  • Suplementy diety: suplementy zawierające składniki takie jak berberyna, kwasy omega-3, niacyna, czy ekstrakty z roślin mogą wspierać proces obniżania poziomu cholesterolu, jednak zawsze warto skonsultować ich stosowanie z lekarzem.
  • Odstawienie używek: rzucenie palenia i ograniczenie spożycia alkoholu mogą korzystnie wpłynąć na poziom cholesterolu.
  • Sterole i stanole roślinne: spożywanie produktów wzbogaconych w sterole i stanole roślinne może obniżyć poziom cholesterolu LDL.
  • Błonnik pokarmowy: spożywanie produktów bogatych w błonnik, takich jak płatki owsiane, warzywa, owoce, może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterol

Jak obniżyć cholesterol – czy dieta jest skuteczna?

Zasady diety obniżającej cholesterol koncentrują się na wyborze odpowiednich produktów i sposobów przygotowania posiłków, które wspierają zdrowie serca i układu krwionośnego, a także na ograniczeniu spożycia tych, które mogą przyczyniać się do podwyższenia poziomu cholesterolu LDL, zwanego „złym” cholesterolem.

Dieta mająca na celu obniżenie cholesterolu bazuje na ograniczeniu spożywania tłuszczów trans. Co ciekawe, to łatwiejsze niż myślisz. Wystarczy, że nastawisz się na unikanie produktów bogatych w te tłuszcze, takich jak pełnotłuste produkty mleczne, uwodornione tłuszcze roślinne oraz niektóre produkty przetworzone i słodycze. Do tego możesz zwiększyć ilość spożywanego błonnika, bo błonnik szczególnie ten rozpuszczalny, znajdujący się w owocach, warzywach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, nasionach roślin strączkowych, pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL. Dodatkowo do diety włącz zdrowe tłuszcze, które znajdziesz w rybach morskich, orzechach, nasionach, awokado i oliwie z oliwek.

Komponowanie diety sprawia Ci problem? Chcesz jeść zdrowo bez konieczności spędzania długich godzin w kuchni? Wybierz wygodne i zdrowe posiłki od Cateringu Dietetycznego Rukola, które codziennie będą trafiały pod drzwi Twojego domu. Możesz wybrać jedną z wielu propozycji menu, dostosowaną do Twoich ulubionych smaków i potrzeb, w tym m.in. dietę zbilansowaną, dietę redukcyjną, dietę wegetariańską z rybami.