Niedoczynność tarczycy – dieta i zasady żywienia. Co jeść, a czego unikać?

Tarczyca jest niewielkim gruczołem, który pełni ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Hormony, które produkuje, są nam niezbędne do życia, ponieważ regulują metabolizm, wzmacniają kości i wspierają rozwój układu nerwowego. Ich niedobór sprawia z kolei, że tyjemy i czujemy się osłabieni, co często łączone jest z zupełnie innymi schorzeniami. Czym jest niedoczynność tarczycy, jakie daje objawy i jaka dieta przy niedoczynności tarczycy będzie dla nas najlepsza?

Niedoczynność tarczycy – co to?

Niedoczynność tarczycy to zaburzenie, w wyniku którego tarczyca produkuje zbyt mało hormonów w stosunku do potrzeb naszego organizmu. Gruczoł ten odpowiada za wytwarzanie i uwalnianie dwóch hormonów: trijodotyroniny (3) oraz tyroksyny (T4), które regulują funkcjonowanie większości tkanek organizmu, wpływają na metabolizm i termogenezę.

Jedną z przyczyn niedoczynności tarczycy jest choroba Hashimoto, czyli przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Pamiętajmy jednak, że uszkodzenie gruczołu tarczycy może być spowodowane również wieloma innymi czynnikami, jak np.:

  • choroby zapalne;
  • usunięcie tarczycy;
  • napromieniowanie okolic szyi;
  • leczenie jodem radioaktywnym;
  • przyjmowanie niektórych grup leków;
  • niedobór lub brak tyreotropiny, czyli TSH (w przypadku wtórnej niedoczynności tarczycy).

Niedoczynność tarczycy – objawy

Uważa się, że z problemem niedoczynności tarczycy zmaga się dziś około 5% dorosłych kobiet i około 1% mężczyzn. Ryzyko rozwoju choroby wzrasta wraz z wiekiem, jednak w ostatnim czasie obserwuje się, że na niedoczynność tarczycy mogą chorować również osoby młode i dzieci. Wśród głównych objawów, które powinny skłonić nas do wykonania badań w celu diagnostyki niedoczynności tarczycy, wymienia się:

  • przewlekłe zmęczenie, senność i obniżona tolerancja wysiłku;
  • nagły przyrost masy ciała;
  • uporczywe uczucie chłodu i szybkie marznięcie;
  • nadmierne wypadanie włosów;
  • tendencję do zaparć;
  • bóle i skurcze mięśni;
  • zaburzenia miesiączkowania i problemy z płodnością;
  • objawy depresji.

Dieta przy niedoczynności tarczycy – co jeść, a czego unikać?

Podstawową formą leczenia niedoczynności tarczycy jest farmakoterapia, jednak okazuje się, że chory może sam pomóc sobie w uregulowaniu poziomu hormonów. Niezwykle ważny pod tym względem jest zdrowy tryb życia, ograniczenie stresu oraz właściwa dieta, która pozwala na realizację zapotrzebowania na wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne.

Co jeść przy niedoczynności tarczycy? Codzienny jadłospis powinien obfitować w błonnik pokarmowy, pełnoziarniste produkty zbożowe, witaminy (głównie witaminę D), kwasy omega-3 oraz cynk. Warto, by na naszym talerzu znalazły się m.in.:

  • produkty bogate w białko, czyli mięso, ryby, jaja i orzechy;
  • produkty bogate w selen, jak np. orzechy brazylijskie, ryby, jaja i mięso;
  • kasze i inne produkty zbożowe;
  • świeże owoce i warzywa, np. w formie surówek i sałatek;
  • produkty o dużej zawartości witaminy B, jak np. ryby, mięso, jajka, orzechy i warzywa liściaste.

Czego unikać w diecie na niedoczynność tarczycy? W takim modelu żywienia powinniśmy wykluczyć:

  • produkty pozbawione błonnika pokarmowego, np. jasne pieczywo i makarony;
  • surowe warzywa kapustne, które powinny być najpierw poddane obróbce termicznej;
  • słone przekąski, które mogą wpłynąć na powstawanie obrzęków;
  • słodycze i dania typu fast food;
  • alkohol.

Osobom zmagającym się z niedoczynnością tarczycy polecamy także skorzystanie z naszego cateringu dietetycznego w postaci diety Zdrowa Tarczyca, która nie zawiera glutenu, nabiału krowiego, strączków i warzyw psiankowatych. Co ważne, dobrane w niej produkty zostały zoptymalizowane pod względem ilości węglowodanów i zdrowych tłuszczów, tak, by usprawnić pracę hormonów tarczycy.